Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25764
Title: УКРАИНА И КАЗАХСТАН В КОНТЕКСТЕ МИРОВОГО ИНТЕГРАЦИОННОГО ПРОЦЕССА
Authors: Токарь, Петро
Keywords: Революція гідності, світовий політичний порядок, євромайдан, Томос і Православна церква України, Крим, ЛНР-ДНР, політичний діалог, світова інтеграція, українсько-казахстанське співробітництво
Issue Date: 2019
Publisher: УжНУ
Citation: Токарь, П. Украина и Казахстан в контексте мирового интеграционного процеса [Текст] / П. Токарь // Геополітика України: історія і сучасність : зб. наук. пр. / ред. кол.: І. В. Артьомов (голов. ред.) та ін. – Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2019. – №Вип. 1 (22). – С. 103-127. – Бібліогр.: с. 124-127 (18 назв).
Abstract: У статті здійснено аналіз подій, які відбулися в Україні в 2004 і 2013-2014 рр., у наступні роки, їх вплив на європейський і світовий порядок. Простежуються наслідки цих подій (анек- сія Росією Криму, організація конфліктів, відкрита війна Росії на Сході України, військовий конфлікт в Азовському морі) для сві- тового інтеграційного процесу, а в зв’язку з цим актуальність до- слідження кризи об’єднавчої ідеї Європи Жана Моне, необхідність її модернізації в нових умовах. Дії РФ грубо порушили міжнарод- не право і зруйнували світовий порядок, тим самим визначили іншу формулу взаємозв’язків і правил двосторонніх відносин між Україною і РФ, Україною і Заходом, в тому числі і з Республікою Казахстан, вплинули на світову інтеграцію. На прикладі ство- рення незалежної Православної церкви України демонструється прихована агресивна сутність т.зв. «русского мира» і офіційної політики Кремля щодо захисту інтересів «істинних православ- них» на території України і ряду інших держав. Автор науково аргументує процес трансформації існуючих, прояву нових цінностей і стандартів у міждержавних відноси- нах, що складаються під впливом цих подій в Україні, на форму- вання нового світового політичного та інтеграційного порядку. Геополітичний вибір народу України, що засвідчує зрілість гро- мадянського суспільства і міцність держави, – в європейськості, однак Україна зіткнулася з новими величезними проблемами, перетворилася на вузол світових геополітичних протиріч, ста-ла «яблуком розбрату», точкою злиття глобальних інтересів і, на жаль, саме в цій якості перемістилася в центр геополітики. Сьогодні немає готових рецептів і тим більше програми виходу з гібридної війни, в яку втягнуто Україну, а разом з нею і багато країн світу. Автор не претендує на повну відповідь на всі питан- ня, однак робить спробу зазирнути у внутрішній світ україн- ського суспільства і держави в останні два неповні десятиліття, розібратися в хронології і сутнісних проблемах їх розвитку, про- демонструвати небезпеку переростання конфлікту в осередок світового дезінтеграційного процесу, початок нової масштабної війни і переформатування світового політичного порядку. Акту- алізується тема і тим, що 5 років тому Український Крим був окупований Росією, виповнюється 5 років з початку військових дій на Донбасі, коли РФ порушила територіальну цілісність і су- веренітет України, зневаживши всі міжнародні правові акти та правила мирного співіснування.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25764
Appears in Collections:Геополітика України: історія і сучасність. Вип. 1(22) 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УКРАИНА И КАЗАХСТАН В КОНТЕКСТЕ.pdf411.64 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.