Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31007
Title: Скринінг колоректального раку: світовий досвід та підходи до обґрунтування регіональної програми в Закарпатській області
Authors: Рингач, Наталія Олександрівна
Керецман, Анжеліка Олексіївна
Рогач, Іван Михайлович
Keywords: скринінг, онкологічні захворювання, колоректальний рак, каскад.
Issue Date: 2017
Publisher: Україна Здоров’я нації
Citation: Н. О. Рингач, А. О. Керецман, І. М. Рогач. Скринінг колоректального раку: світовий досвід та підходи до обґрунтування регіональної програми в Закарпатській області. - Україна Здоров’я нації – 2017. - №3(44). – С. 196 – 202.
Abstract: Мета – на основі аналізу світового досвіду проведення скринінгу колоректального раку обґрунтувати пропозиції з доцільності і масштабів впровадження регіональної програми скринінгу в Закарпатській області. Матеріали та методи. За допомогою бібліосемантичного методу та методу системного аналізу проаналізовано низку зарубіжних джерел щодо основних аспектів онкологічного скринінгу, зокрема, сучасних принципів, світового досвіду і вітчизняних розробок з проблеми впровадження скринінгу колоректального раку. Для обґрунтування регіональної програми скринінгу і розрахунку її охоплення і необхідної кількості тестів використано концепцію каскаду даних. Інформаційною базою були дані офіційної статистики Держстату України щодо реєстрації смертей та чисельності населення. Результати та висновки. Наведено результати аналізу міжнародного досвіду організації програмних заходів із скринінгу колоректального раку різними способами. Обґрунтовано актуальність та доцільність впровадження програми, спрямованої на профілактику і раннє виявлення хвороби, на регіональному рівні. Висвітлено можливості зменшення втрат здоров’я і життя, збереження людських і фінансових ресурсів Закарпатської області за рахунок скринінгу. Обраховано масштаб втручання (охоплення і необхідної кількості тестів) з використанням концепції каскаду даних для обґрунтування програмних заходів з регіонального скринінгу КРР, а також для їх подальшого моніторингу і оцінки.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31007
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри соціальної медицини та гігієни



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.