Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45571
Title: Етнографічні дослідження Підкарпатської Русі у працях Амелії Козьмінової…
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Малець, О. О.
Keywords: мова, етнос, культура, свідомість, духовність
Issue Date: May-2021
Publisher: Мукачівський державний університет,
Citation: С 91 Сучасні тенденції розвитку науки й освіти в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів : збірник тез доповідей за матеріалами VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції, 13-14 травня 2021 р., Мукачево / Ред.кол. : Т.Д.Щербан (гол.ред.) та ін. – Мукачево : Вид-во МДУ, 2021. – 572 с
Abstract: Етнографічні дослідження Підкарпатської Русі другої половини ХІХ століття висвітлені у працях Тиводара Легоцького. З входженням Підкарпатської Русі до складу Чехословацької Республіки з 1919 р. інтерес до нашого краю актуалізувався. Вагомий внесок в етнографічні дослідження сучасного Закарпаття зробила А.Козьмінова у своїй монографії "Підкарпатська Русь. Робота та життя людей у культурній, економічній та етнографічній сферах"
Description: Досліджуючи осілість і розселення руського народу під Карпатами, зокрема, стародавніх записок «Літопису Київського», які вчать нас, що всі руські виникли на Дніпрі, де виникли і об’єднались у праслав'ян. Праслав'яни – народ слов'янський, від прадавна були розселені в долинах над Карпатами, від ріки Дніпра і аж до ріки Вісли. На великому просторі вони жили осідло, поділені на різні племена. Від чужих відомі були тоді: Венеди – Вініди чи Вени, як на сьогодні іменують руських. Карпатські гори звали тоді Гори Венедські. Праслав'яни в межах свого розселення з часом так розрослися, що почали заселяти пусті землі на північ, захід і південь. На захід заселяють землі аж до ріки Одри, до Балтійського моря, а далі на Лаби, за нею ж розселилися до Шутави. На північ розселилися праслав’яни до фінських племен, як під їх натиском відступили аж за ріку Оку. На півдні заселили пониззя Чорного моря, поріччя Дунаю та Балкан, і вгору до Румунії, пізніше Угорщину. Рух праслав’ян 555 відбувся в добу, коли в Європі були переселення та йшов процес боротьби народів за панування (владу)
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45571
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник-тез_2021.pdf5.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.