Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49273
Title: Окиснення сульфіду бактеріями роду Thiobacillus
Other Titles: Sulfide oxidizing by bacteria of Thiobacillus genus
Authors: Паляниця, Б. Ю.
Мороз, О. М.
Кулачковський, О. Р.
Гудзь, С. П.
Issue Date: 2006
Publisher: Вид-во «УжНУ»
Citation: Окиснення сульфіду бактеріями роду Thiobacillus / Б. Ю. Паляниця, О. М. Мороз, О. Р. Кулачковський, С. П. Гудзь // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія; збірник наукових праць / редкол.: В.І. Ніколайчук (голов. ред.), В.Г. Рошко, В.Ю. Мандрик та ін. – Ужгород : УжНУ, 2006. – Вип. 18. – C. 124–128. – Рез. укр., англ. – Бібліогр.: с. 128 (4 назви)
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Вивчено процес окиснення сульфіду бактеріями роду Thiobacillus під час росту в середовищі Бейєринка. На 7 добу культивування концентрація сульфіду в культуральній рідині виявилася в межах від 0,69 до 6,87 мM. Ефективність окиснення сульфід-іону клітинами 11-ти культур сіркоокиснюючих бактерій виявилася в межах від 40,88 дo 94,06 %. Продуктивність окиснення сульфіду клітинами культури 8 виявилася найвищою і становила 7,56 мМ сульфіду/мг (сухої маси) клітин.
Hydrogen sulfide oxidizing process by bacteria of genus Thiobacillus during growth in Beijerinck medium (with 13mM sulfide) was investigated. Sulfide-ion concentration in cultural medium was revealed from 0,69 to 6,87 mM. Oxidizing efficiency by 11-th cultures cells of sulfur oxidizing bacteria was revealed from 40,88 to 94,06 %. The highest sulfide-ion oxidizing productivity of culture 8 was revealed and was made 7,56 mM sulfide /mg (dry weight) cells.
Description: https://drive.google.com/file/d/1FUj10DphmtFLVPHcYTQM2e6VRlEHlsDW/view?usp=sharing
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49273
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 18 - 2006

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Титулка_ Біологія (18) 2006.pdf1.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.