Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57425
Title: Особливості надання стоматологічних послуг ВІЛ-інфікованим пацієнтам
Other Titles: Features of providing dental services to hiv-infected patients
Authors: Юсько, Леся Сергіївна
Keywords: вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), синдром набутого імунодефіциту людини, СНІД, захворювання порожнини рота
Issue Date: 2023
Publisher: Intermedical journal
Citation: Юсько Л.С. Особливості надання стоматологічних послуг ВІЛ-інфікованим пацієнтам // Intermedical journal, 2023, 2, 37-40. DOI https://doi.org/10.32782/2786-7684/2023-2-7
Abstract: У статті висвітлено головні аспекти надання стоматологічних послуг ВІЛ-інфікованим пацієнтам. Описано інфекційні процеси в порожнині рота, пов'язані з ВІЛ, оскільки переважна більшість із них є ранніми індикаторами ВІЛ-інфекції. Пов'язані з ВІЛ аномалії порожнини рота присутні у 30–80% ВІЛ-інфікованих осіб, і ці аномалії часто неточно описані. Прояви певної патології в порожнині рота є найбільш ранніми і найважливішими індикаторами ВІЛ-інфекції. Лікарі-стоматологи повинні вміти розпізнавати пов'язані з ВІЛ стоматологічні захворювання і забезпечувати належне лікування і за потреби направлення пацієнтів до відповідних фахівців.
Description: Висновки. Аналізуючи дані, можна сказати, що лікарі-стоматологи у своїй професійній діяльності постійно знаходяться у зоні ризику інфікування ВІЛ. На нашу думку, основна увага повинна бути скерована не лише на сучасні дані про поширення ВІЛ, а й покликана розвіяти міфи навколо ВІЛ/СНІДу, роз'яснювати, як уберегтися від хвороби під час виконання своїх професійних обов'язків.
Type: Other
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57425
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри медико-біологічних дисциплін



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.