Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/58760
Title: Скринінг вмісту антиоксидантів у традиційних винах Закарпатської області
Other Titles: Screening of contains of antioxidants in traditional wines of the Transcarpathian region
Authors: Помазанова, А. І.
Сухарева, Оксана Юріївна
Сухарев, Сергій Миколайович
Keywords: поліфеноли, антоціани, червоні виноградні вина, антиоксиданти, французький парадокс, polyphenols, anthocyanins, red grape wines, antioxidants, the "French paradox"
Issue Date: 2022
Publisher: УжНУ "Говерла"
Citation: Помазанова, А. І. Скринінг вмісту антиоксидантів у традиційних винах Закарпатської області/ А. І. Помазанова, О. Ю. Сухарева, С. М. Сухарев // Науковий вісник Ужгородського університету: серія: Хімія; зб. наук. пр./ редкол.: І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.П. Антонович та ін. – Ужгород: УжНУ, 2022. – Вип. №1 (47). – С. 99–104. – Бібліогр.: с. 101–104 (28 назв). – Рез. укр., англ.
Abstract: На основі скринінгу вмісту антиоксидантів у традиційних винах Закарпаття встановлено, що червоні вина, які одержані з європейських сортів винограду, мають високий загальний вміст поліфенольних сполук та антоціанів. Досліджувалися вина з винограду гібридного сорту «Ізабелла» та європейських сортів «Мерло» та «Каберне-Совіньон» у трьох основних виноробних районах області. Серед досліджених червоних вин (врожай 2020 року) найвищий загальний вміст поліфенольних сполук спостерігається у вині з винограду сорту «Мерло» (2,75 г/дм3), яке одержано у Берегівському районі. В цьому ж вині спостерігається і найвищий загальний вміст антоціанів (0,715 г/дм3, становить 26% валового вмісту поліфенолів). Таке вино може мати високу антиканцерогенну дію, а споживання його у помірних кількостях буде мати профілактичну дію на здоров’я людини. В той же час показано, що антиоксидантні властивості червоних виноградних вин зберігаються нетривалий час після відкоркування пляшок.
Antioxidants play an important role in human health by performing various functions, including anticancer. Among antioxidants, the most common are polyphenols, including anthocyanins, the main sources, of which are berries and fruits. Red grape wines are a potentially important source of antioxidants, and red wine polyphenols have anticancer and antioxidant effects and have a positive effect on blood red blood cells. This is obviously related to the so-called "French paradox" of wine, because the regular consumption of dry red wine by the French dramatically reduces the incidence of cardiovascular disease and cancer. Transcarpathia has long traditions of grape wines production, known aboard of the country. This was facilitated by special climatic conditions, soil factors of the grape provinces of Transcarpathia and the skill of the winemakers. In this work we report, a high total content of polyphenolic compounds and anthocyanins in red wines derived from European grape varieties based on the screening of antioxidant content in traditional wines of Transcarpathia. Wines from grapes of the hybrid variety "Isabella" and European varieties "Merlot" and "Cabernet Sauvignon" were studied in three main wine-growing regions of the region. Among the studied red wines (harvested in 2020), the highest total content of polyphenolic compounds is observed in wine from Merlot grapes (2.75 g×L-1), which was obtained in Berehove district. In the same wine, there is the highest total content of anthocyanins (0.715 g×L-1, is 26% of the gross content of polyphenols). Such wine can have a high anti-cancer effect, and its consumption in moderate amounts will have a preventive effect on human health. At the same time, it is shown that the antioxidant properties of red grape wines persist for a short time after uncorking the bottles.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/58760
ISSN: 2414-0260
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія Хімія Випуск 1 (47)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
СКРИНІНГ ВМІСТУ АНТИОКСИДАНТІВ.pdf148.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.