Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20479
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСедлак, В.-
dc.contributor.authorЦхованцова, Н.-
dc.contributor.authorПорачева, Я.-
dc.contributor.authorМидларова Блашчакова, М.-
dc.contributor.authorҐоґалова, З.-
dc.contributor.authorКонечна, М.-
dc.contributor.authorПорубська, Я.-
dc.contributor.authorТкачикова, Л.-
dc.contributor.authorМайгерова, М.-
dc.contributor.authorМірутенко, Владислав Валентинович-
dc.contributor.authorМірутенко, Віолета Степанівна-
dc.date.accessioned2018-10-08T09:13:51Z-
dc.date.available2018-10-08T09:13:51Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationSedlak, V. The omparison of the antioxidant and antimicrobial potential of vitis vinifera L., Vaccinium vites-idaea L. And rosa canina L. fruit extracts / V. Sedlak, N. Chovancova, J. Poracova // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / голов. ред. Л.М.Фельбаба-Клушина. – Ужгород, 2017. – Вип. 42. – C. 20- 27. – бібліогр.: с.25-27.uk
dc.identifier.issn2075-0846-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20479-
dc.description.abstractWe determined the antioxidant activity of aqueous and ethanol extracts of grapevine, lingonberry and rosehip fruits and their inhibitory effect on Gram-positive and Gram-negative bacteria. Based on the percentage of DPPH radicals inhibition (I %) we found better antioxidant activity in ethanol extracts. The highest average inhibition was observed in ethanol rosehip fruit extract (64.59%). Water extracts had significantly lower free radical scavenging activity. The best antimicrobial effects based on the agar diffusion test reached ethanol extracts of lingonberry and rosehipfruits.uk
dc.description.sponsorshipМи визначили антиоксидантну активність водних та спиртових екстрактів винограду, брусниці та плодів шипшини та їх інгібуючий вплив на грампозитивні та грамнегативні бактерії. Виходячи із відсоткового вмісту інгібіциї радикалів DPPH (1%), ми виявили кращу антиоксидантну активність у спиртових екстрактах. Найбільше середнє пригнічення спостерігалося в спиртовому екстракті плодів шипшини (64,59%). Водні екстракти мають значно нижчу активність вільних радикалів. Найкращі антимікробні ефекти, виходячі з даних агар-дифузійного тесту, мають спиртові екстракти плодів брусниці та шипшини.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherВидавництво УжНУ "Говерла"uk
dc.relation.ispartofseriesБіологія;-
dc.subjectметод дифузії агаруuk
dc.subjectоксідативний стресuk
dc.subjectвільні радикалиuk
dc.subjectметод DPPHuk
dc.subjectантиоксидантиuk
dc.subjectантибактеріальна активністьuk
dc.subjectAgar diffusion methoduk
dc.subjectoxidative stressuk
dc.subjectfree radicalsuk
dc.subjectDPPH methoduk
dc.subjectantiradical activityuk
dc.subjectantioxidantsuk
dc.subjectantibacterial activityuk
dc.titleПорівняння антиоксидантного та антимікробного потенціалу екстрактів Vitis vinifera L., Vaccinium vitis-idaea L. та Rosa canina L.uk
dc.title.alternativeThe comparison of the antioxidant and antimicrobial potential of Vitis vinifera L., Vaccinium vitis-idaea L. and Rosa canina L. fruit extracts.uk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ. Серія: Біологія. Випуск 42 - 2017

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Седлак В..pdf295.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.