Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20479
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Седлак, В. | - |
dc.contributor.author | Цхованцова, Н. | - |
dc.contributor.author | Порачева, Я. | - |
dc.contributor.author | Мидларова Блашчакова, М. | - |
dc.contributor.author | Ґоґалова, З. | - |
dc.contributor.author | Конечна, М. | - |
dc.contributor.author | Порубська, Я. | - |
dc.contributor.author | Ткачикова, Л. | - |
dc.contributor.author | Майгерова, М. | - |
dc.contributor.author | Мірутенко, Владислав Валентинович | - |
dc.contributor.author | Мірутенко, Віолета Степанівна | - |
dc.date.accessioned | 2018-10-08T09:13:51Z | - |
dc.date.available | 2018-10-08T09:13:51Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | Sedlak, V. The omparison of the antioxidant and antimicrobial potential of vitis vinifera L., Vaccinium vites-idaea L. And rosa canina L. fruit extracts / V. Sedlak, N. Chovancova, J. Poracova // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / голов. ред. Л.М.Фельбаба-Клушина. – Ужгород, 2017. – Вип. 42. – C. 20- 27. – бібліогр.: с.25-27. | uk |
dc.identifier.issn | 2075-0846 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20479 | - |
dc.description.abstract | We determined the antioxidant activity of aqueous and ethanol extracts of grapevine, lingonberry and rosehip fruits and their inhibitory effect on Gram-positive and Gram-negative bacteria. Based on the percentage of DPPH radicals inhibition (I %) we found better antioxidant activity in ethanol extracts. The highest average inhibition was observed in ethanol rosehip fruit extract (64.59%). Water extracts had significantly lower free radical scavenging activity. The best antimicrobial effects based on the agar diffusion test reached ethanol extracts of lingonberry and rosehipfruits. | uk |
dc.description.sponsorship | Ми визначили антиоксидантну активність водних та спиртових екстрактів винограду, брусниці та плодів шипшини та їх інгібуючий вплив на грампозитивні та грамнегативні бактерії. Виходячи із відсоткового вмісту інгібіциї радикалів DPPH (1%), ми виявили кращу антиоксидантну активність у спиртових екстрактах. Найбільше середнє пригнічення спостерігалося в спиртовому екстракті плодів шипшини (64,59%). Водні екстракти мають значно нижчу активність вільних радикалів. Найкращі антимікробні ефекти, виходячі з даних агар-дифузійного тесту, мають спиртові екстракти плодів брусниці та шипшини. | uk |
dc.language.iso | en | uk |
dc.publisher | Видавництво УжНУ "Говерла" | uk |
dc.relation.ispartofseries | Біологія; | - |
dc.subject | метод дифузії агару | uk |
dc.subject | оксідативний стрес | uk |
dc.subject | вільні радикали | uk |
dc.subject | метод DPPH | uk |
dc.subject | антиоксиданти | uk |
dc.subject | антибактеріальна активність | uk |
dc.subject | Agar diffusion method | uk |
dc.subject | oxidative stress | uk |
dc.subject | free radicals | uk |
dc.subject | DPPH method | uk |
dc.subject | antiradical activity | uk |
dc.subject | antioxidants | uk |
dc.subject | antibacterial activity | uk |
dc.title | Порівняння антиоксидантного та антимікробного потенціалу екстрактів Vitis vinifera L., Vaccinium vitis-idaea L. та Rosa canina L. | uk |
dc.title.alternative | The comparison of the antioxidant and antimicrobial potential of Vitis vinifera L., Vaccinium vitis-idaea L. and Rosa canina L. fruit extracts. | uk |
dc.type | Text | uk |
dc.pubType | Стаття | uk |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ. Серія: Біологія. Випуск 42 - 2017 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Седлак В..pdf | 295.25 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.