Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61779
Title: Упровадження компетентнісного підходу до іншомовної підготовки фахівців сфери готельно-ресторанного бізнесу
Other Titles: Introduction of a competence approach to the foreign language training of the hotel and restaurant business specialists
Authors: Могельницька, Л. Ф.
Пролигіна, О. Л.
Keywords: компетентність, компетентнісний підхід, комунікативна компетентність, комунікативний підхід, іншомовна комунікативна професійна компетентність, competence, competence approach, communicative competence, communicative approach, foreign language communicative professional competence
Issue Date: 2022
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Могельницька, Л. Ф. Упровадження компетентнісного підходу до іншомовної підготовки фахівців сфери готельно-ресторанного бізнесу / Л. Ф. Могельницька, О. Л. Пролигіна // Закарпатські філологічні студії / редкол.: І. М. Зимомря (голов. ред.), М. М. Палінчак, Ю. М. Бідзіля та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2022. – Т. 2, вип. 22. – С. 66–73. – Бібліогр.: с. 73 (18 назв); рез. укр., англ. URL http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/archive/22/part_2/12.pdf
Series/Report no.: Закарпатські філологічні студії;
Abstract: У статті порушено питання особливостей компетентнісного підходу до викладання іноземної мови, проаналізовано підходи до визначення понять компетенція, компетентність, комунікативна компетентність, іншомовна компетентність, професійна компетентність, схарактеризовано мету та сутність навчання іноземних мов при підготовці фахівців готельно-ресторанного бізнесу в аспекті компетентнісного підходу. Практичною метою визнається формування в студентів іншомовної комунікативної професійної компетентності, яка виявляється синтезом окремих компетентностей, і, в свою чергу, сприяє розвитку цілого комплексу компетенцій, необхідних для професійної діяльності майбутніх спеціалістів. Сформованість іншомовної комунікативної професійної компетентності забезпечує здатність майбутніх фахівців адаптуватися до нових потреб ринку, швидко вчитися й систематично підвищувати рівень кваліфікації, готовність приймати рішення у проблемних ситуаціях, брати на себе відповідальність за професійну діяльність. Описано практичне використання комунікативно-компетентнісного підходу у викладанні іноземних мов. Розглянуто базові принципи компетентнісного підходу з наведенням прикладів завдань, спрямованих на формування набору необхідних компетенцій для підготовки майбутніх фахівців сфери готельно-ресторанного бізнесу. Особливістю навчання англійської мови професійного спрямування є створення компетентнісного підґрунтя змісту навчання, формування іншомовної комунікативної професійної компетентності майбутнього фахівця. Реалізація комунікативно-компетентнісного підходу має сприятливий вплив на підвищення мотивації студентів до навчання, ставлення до знань як до особистісно значущих, зацікавленість здобувачів освіти у набутті необхідних компетентностей з метою їх подальшого застосування у професійній діяльності.
The article raises the issue of the peculiarities of the competence approach to teaching a foreign language, analyzes approaches to defining the concepts of competence, communicative competence, foreign language competence, professional competence, describes the purpose and essence of foreign language teaching in training hotel and restaurant business specialists in terms of competence approach. The practical goal is the formation of students' foreign language communicative professional competence, which is a synthesis of individual competencies. It contributes to the development of a range of competencies necessary for the professional activities of future experts. The formation of foreign language communicative professional competence provides the ability of future professionals to adapt to new market needs, learn quickly and systematically improve skills, willingness to make decisions in problematic situations, take responsibility for professional activities. The possibility of practical use of the communicative-competence approach in teaching foreign languages is described. The basic principles of the competence approach are considered, with examples of various tasks aimed at forming a set of necessary competencies for the training of future specialists in the hotel and restaurant business. The peculiarity of teaching English for professional purposes is the creation of competency-based learning content and the formation of foreign language communicative professional competence of the future specialist. The implementation of the communicative-competence approach has a positive effect on increasing students' motivation to study, attitude to knowledge as personally significant, and the interest of students in acquiring the necessary competencies for their further application in professional activity.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61779
ISSN: 2663-4899
Appears in Collections:Закарпатські філологічні студії Випуск 22 Том 2 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УПРОВАДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ.pdf384.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.