Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27453
Title: Ландшафтна диференціація негативних фізико-географічних процесів у субальпійському і альпійському високогір’ї Чорногори (ділянка “Шешул-Петрос”)
Other Titles: Landscape differentiation of negative physical-geographical processes in the subalpine and alpine highlands of Сhornogora (“Sheshul-Petros” section)
Authors: Карабінюк, Микола Миколайович
Keywords: ландшафтознавство, геолого-геоморфологічні процеси, гідрометеорологічні процеси, біотичні процеси, субальпійське і альпійське високогір’я, Українські Карпати, Чорногора
Issue Date: 28-Dec-2019
Publisher: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
Citation: Карабінюк М. М. Ландшафтна диференціація негативних фізико-географічних процесів у субальпійському і альпійському високогір’ї Чорногори (ділянка “Шешул-Петрос”). Фізична географія і геоморфологія. 2019. Вип. 93 (3). С. 7–17. DOI: https://doi.org/10.17721/phgg.2019.3.01
Abstract: Представлені результати аналізу ландшафтної диференціації геолого-геоморфологічних (обвали, осипи, зсуви), гідрометеорологічних (лавини, заболочення, лінійна ерозія) та біотичних (всихання чагарників) сучасних негативних фізико-географічних процесів у субальпійському і альпійському високогір’ї Чорногори на ділянці “Шешул-Петрос”, який головно опирається на результати власних польових дослідженнях. Основним результатом нашого дослідження є укладена карта поширення негативних фізико-географічних процесів у природних територіальних комплексах досліджуваної ділянки “Шешул-Петрос” у масштабі 1:25 000 на рівні складних урочищ із використанням сучасних методів картографування у програмному середовищі ArcGIS 10.0. Також вперше обраховані кількісний і відсотковий розподіл осередків розвитку негативних процесів у висотних місцевостях та ландшафтних стріях, а на основі відношення сумарної кількості осередків негативних фізико-географічних процесів до площі ПТК, у межах яких вони проявляються, вперше було обраховано інтенсивність прояву негативних процесів, аналіз якого проводився на рівні висотних місцевостей та ландшафтних стрій. У результаті дослідження були встановлені ключові відмінності у особливостях розвитку та інтенсивності прояву негативних фізико-географічних процесів на досліджуваній ділянці “Шешул-Петрос” між ландшафтними секторами, що головно обумовлено особливостями їхньої літогенної основи і макроекспозицією, та двома генетичними типами висотних місцевостей – денудаційне альпійсько-субальпійське високогір’я і давньольодовиково-екзараційне субальпійське високогір’я, а також чотирма видами висотних місцевостей та п’ятьма видами ландшафтних стрій. На основі проведених досліджень визначений тісний взаємозв’язок інтенсивності розвитку негативних процесів із генезисом, віком та іншими властивостями ПТК, особливо властивостями їх літогенної основи. За допомогою виокремлення та кількісного аналізу осередків розвитку негативних процесів вперше встановлена структура сучасних фізико-географічних процесів у субальпійському і альпійському високогір’ї Чорногори та охарактеризовані основні чинники їхнього розвитку.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27453
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної географії та раціонального природокористування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
106-Article Text-180-2-10-20191223.pdfстаття2.76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.