Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/28783
Title: Результати дослідження змін якості життя в процесі реабілітації у пацієнтів з глаукомою на Закарпатті
Other Titles: Results of the research of life quality changes in the rehabilitation process in patients with glaucoma in Zakarpattyа
Authors: Медведовська, Наталія Володимирівна
Миронюк, Іван Святославович
Keywords: якість життя, офтальмологічна патологія, глаукома, своєчасна реабілітація та лікування
Issue Date: 2019
Publisher: ДУ "Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України"
Citation: Медведовська Н.В. Результати дослідження змін якості життя в процесі реабілітації у пацієнтів з глаукомою на Закарпатті / Н.В. Медведовська, І.С. Миронюк // Україна. Здоров’я нації. – 2019. - № 4 (57). – С. 57 - 62.
Abstract: Мета: вивчення змін компонентів якості життя у хворих з глаукомою різних стадій, як інструменту обгрунтування доцільності застосування поєднання лікувальних та реабілітаційних заходів. Матеріали та методи. Первинним матеріалом були дані офіційної статистичної звітності щодо захворюваності, поширеності хвороб ока та його придаткового апарату, зокрема глаукоми, та анкети соціологічного дослідження за адаптованою версією стандартизованого опитувальника SF-36 – 298 анкет, з них 198 з основної групи та 100 – з контрольної. Науковою базою дослідження стали амбулаторно-поліклінічні відділення закладів охорони здоров’я області, зокрема міста Ужгород, в яких надається медична допомога хворим з глаукомою. Основою дослідження став системний підхід, з комплексним використанням аналітико-синтетичного, медико-статистичного та соціологічного (анкетного опитування) методів. Результати. З’ясовано, що більшість респондентів з основної групи, на відміну від пацієнтів з контрольної групи мали порушення компонентів якості життя різної вираженості. Оцінка результатів дослідження фізичного та психологічного компонентів виявила найбільшу розбіжність в показниках між основною і контрольною групами за шкалами загального сприйняття здоров’я (GH) та емоційних (RE) проблем в обмеженні життєдіяльності. В основній групі хворих на глаукому середня підсумкова оцінка рівня якості життя склала 621,12, в контрольній групі – 828,87 бали. Підсумковий рівень якості життя респондентів основної групи (хворих на глаукому) знижений порівняно з контрольною групою на 25,06% (р<0,001). Висновки. Дослідженням доведена наявність змін якості життя пацієнтів з глаукомою за наявності у них порушень зору. Це обґрунтовує доцільність вивчення індивідуальних особливостей втрати компонентів якості життя задля їх врахування при призначенні комплексу лікувальних та реабілітаційних заходів, направлених на лікування та попередження виникнення порушень зорових функцій, згідно діючих медико-технологічних документів.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/28783
ISSN: 2077-6594
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри наук про здоров’я

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Якість життя реабілітація глаукоми_стаття.pdf381.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.