Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52071
Title: Виклики і завдання філії суспільного мовлення прикордонного регіону в умовах війни
Authors: Толочко, Наталія Валеріївна
Шаповалова, Галина Валентинівна
Путрашик, Василь Іванович
Keywords: суспільне телебачення, регіональні медіа, повномасштабна війна, етноспільноти, інформаційна безпека, прикордонний регіон
Issue Date: 5-Jun-2023
Publisher: Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадськог
Citation: Толочко Н. В., Шаповалова Г. В., Путрашик В. І. Виклики і завдання філії суспільного мовлення прикордонного регіону в умовах війни. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. Том 34 (73) № 1 Ч. 2 2023. С. 193-199.
Series/Report no.: Філологія. Журналістика;Том 34 (73) № 1 Ч. 2 2023
Abstract: Дослідження присвячено особливостям функціонування регіональної філії суспільного мовника під час російсько-української війни 2022/23 рр. Зокрема проаналізовано проблемнотематичне наповнення телевізійного каналу «Суспільне Ужгород» напередодні повномасштабного вторгнення й упродовж першого року воєнного конфлікту. Значну увагу приділено етнонаціональному контенту, оскільки досліджувана філія є однією з трьох в Україні, що мовить для національних меншин (спільнот). Загалом «Суспільне Ужгород» спирається на давні традиції іномовлення колишньої обласної телерадіокомпанії, хоча з часу створення незалежного мовника поступово зменшується обсяг контенту для представників етнічних громад краю. На початку повномасштабного вторгнення було призупинено вихід програм для угорців «Magyar szó/Угорське слово», румунів «Acasă la români / У румунів вдома», німців «Mit eigenen Augen / На власні очі», словаків «Slovenské pohľady / Словацькі погляди», ромів «Романо Джівіпен» і дайджест «#EthnoVision». У травні 2022 р. спеціальні передачі для меншин почали відновлювати, утім довоєнних обсягів поки що досягти не вдалося. Наголошено на важливості роботи регіонального медіа, різноманітності його контенту, реалізації завдань, серед яких пріоритетними в умовах війни є згуртування українського суспільства, оперативне повідомлення новин, задоволення інформаційних потреб етноспільнот тощо. Зазначено, що стандартизація телепрограм, призупинення окремих проєктів, переважання в інформаційному марафоні контенту, який безпосередньо не стосується регіону, небезпечні для розвитку локального телеканалу. У висновках зосереджено увагу на проблемах функціонування закарпатської регіональної філії, перспективах її розвитку, зокрема на важливості посилення міжнародної співпраці (передусім із сусідніми країнами – Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Польщею) для зміцнення авторитету України, боротьби з дезінформацією, руйнування негативних стереотипів про нашу державу тощо.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52071
ISSN: 2710-4656 (Print)
2710-4664 (Online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри журналістики

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
31.pdf377.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.