Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63099
Title: Оцінка стоматологічного статусу дітей, які проживають на території із низьким вмістом фтору та йоду.
Other Titles: Assessment of the dental status of children living in an area with a low content of fluorine and iodine
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Білищук, Любов Миколаївна
Зомбор, Катерина Володимирівна
Мельник, Софія Володимирівна
Keywords: поширеність карієсу, інтенсивність карієсу, діти, тимчасовий прикус, постійний прикус, профілактична робота
Issue Date: 2024
Publisher: Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Медицина»
Citation: Мельник, В. С., Білищук, Л. М., Зомбор, К. В., Мельник, С. В.Оцінка стоматологічного статусу дітей, які проживають на території із низьким вмістом фтору та йоду. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Медицина», (1(69),2024, 105-109.
Abstract: Україна є регіоном, в якому склалась несприятлива медико-соціальна ситуація, пов’язана природно зумовленим дефіцитом йоду в біосфері. Проблема нестачі мікро-та макроелемтів, фтору і йоду в Закарпатській області залишається на сьогодні актуальною. Йодна недостатність, знижений вміст макро- і мікроелементів у довкіллі впиливає не тільки на порушення роботи щитовидної залози та організму в цілому, але й на стан стоматологічного здоров’я населення, яке проживає у різних регіонах області. Із літературних джерел відомо, що нестача хімічних елементів створює несприятливі умови для розвитку та мінералізації зубів, що в кінцевому результаті призводить до ураження їх карієсом. Встановлена залежність між рівнем фтору в об’єктах довкілля та інтенсивністю каріозного процесу. У дітей, які споживають питну воду низької мінералізації, реєструється високий рівень поширеності карієсу. У біогеохімічних регіонах йодного дефіциту встановлено підвищену ураженість карієсом зубів.
Description: При клінічному обстеженні було виявлено, що показники поширеності та інтенсивності карієсу зубів у дітей, які проживають у м. Ужгород із низьким вмістом макро- і мікроелементів та нестачею йоду і фтору, значно високі. Проведено порівняльний аналіз поширеності та інтенсивності карієсу в окремих віковий групах хлопців і дівчат. Серед дітей 6 років частіше уражаються карієсом зубів хлопчики, ніж дівчатка.Дані обстеження показали, що незадовільний показник стану гігієни ротовою порожнини виявили у 105 осіб та поганий у 62 шко лярів. Слід розширити санітарно-освітню роботу серед населення та у засобах масової інформації щодо пропаганди здорового спо собу життя, своєчасного виявлення та лікування стоматологічних захворювань.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63099
Appears in Collections:Навчально-методичні матеріали кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
299-Текст статті-882-1-10-20240516.pdf293.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.