Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15508
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Коробкова, К.С. | - |
dc.contributor.author | Скрипаль, І.Г. | - |
dc.contributor.author | Панченко, Л.П. | - |
dc.contributor.author | Маліновська, Л.П. | - |
dc.contributor.author | Токовенко, І.П. | - |
dc.contributor.author | Ястребова, О.В. | - |
dc.date.accessioned | 2017-09-29T08:44:33Z | - |
dc.date.available | 2017-09-29T08:44:33Z | - |
dc.date.issued | 2008 | - |
dc.identifier.citation | Продукування позаклітинної фруктозобіосфосфатази як спільна риса фітопатогенних ахолеплазм і деяких спороносних бактерій [Текст] / К. С. Коробкова, І. Г. Скрипаль, Л. П. Панченко та ін. // Науковий вісник Ужгородського університету : Cерія: Біологія; збірник наукових праць / редкол.: В.І. Ніколайчук (гол. ред.), В.Г. Рошко, В.О. Чумак та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2008. – Вип. 22. – С. 88-91. – Бібліогр.: с. 91 (16 назв). | uk |
dc.identifier.uri | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15508 | - |
dc.description.abstract | Одержано очищені препарати позаклітинних фруктозобісфосфатаз фітопатогенного штаму молікутів - Acholeplasma laidlawii var. granulum шт. 118 і його можливого філогенетичного предка Bacillus subtilis 668. Для ФБФаз молікута і бацил оптимальними є рН 7.3-7.5 і 8.8-9.0 і температура 32оС і 45оС, відповідно. Вивчення впливу різних ефекторів на активність ферментів підтвердило їх подібність при деяких розбіжностях реакції на них збоку ФБФаз. Молекулярні маси нативних позаклітинних ФБФаз є ідентичними – 230±5 кДа, фермент складається з 4 рівних субодиниць: у A. laidlawii var. granulum шт.118 – 56.6 кДа, у B. subtilis 668 – 63 кДа. У двох ферментах доведено присутність спільних антигенних детермінант. Зроблено висновок, що наявність позаклітинної ФБФази з подібними властивостями підтверджує спільне походження цих мікроорганізмів. Ключові слова: позаклітинна фруктозобісфосфатаза, глюконеогенез, ферментативна активність, хелатори, ефектори. | uk |
dc.description.abstract | It was obtained the purified preparations of extracellular fructose-bisphosphatases from phytopathogenic strain of mollicutes - Acholeplasma laidlawii var. granulum str.118 and its possible phylogenetic ancestor Bacillus subtilis 668. For FBPases from mollicutes and bacilli optimum was pH 7.3-7.5 and pH 8.8-9.0 and temperature 32о С and 45о С, correspondently. Study of different effectors action to activity of enzymes demonstrated a similarity (with some differences) of FBPase reaction to they. Molecular weights of both extracellular FBPases was identical and ranged 230 ±5 kDa, enzymes consisted of 4 equal subunits: A. laidlawii var. granulum str. 118 - 56.6 kDa and B. subtilis 668 – 63 kDa. The common antigen determinants in both enzymes were demonstrated. It was concluded that the presence of extracellular FBPases with similar properties proves a common origin of these microorganisms. Key words: extracellular fructose bisphosphatase, gluconeogenesis, enzymes activity, effector. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Видавництво УжНУ "Говерла" | uk |
dc.relation.ispartofseries | Біологія; | - |
dc.subject | позаклітинна фруктозобісфосфатаза | uk |
dc.subject | глюконеогенез | uk |
dc.subject | ферментативна активність | uk |
dc.subject | хелатори | uk |
dc.subject | ефектори | uk |
dc.title | Продукування позаклітинної фруктозобісфосфатази як спільна риса фітопатогенних ахолеплазм і деяких спороносних бактерій | uk |
dc.title.alternative | Production of extracellular fructose-bisphosphatase as the common characteristic of phytopathogenic acholeplasma and some sporeforming bacteria | uk |
dc.type | Text | uk |
dc.pubType | Стаття | uk |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 22 - 2008 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ПРОДУКУВАННЯ ПОЗАКЛІТИННОЇ ФРУКТОЗОБІСФОСФАТАЗИ ЯК СПІЛЬНА РИСА ФІТОПАТОГЕННИХ АХОЛЕПЛАЗМ І ДЕЯКИХ СПОРОНОСНИХ БАКТЕРІЙ.pdf | 250.35 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.