Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/26378
Title: ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТА КРИТЕРІЇ ВИДІЛЕННЯ ВИСОКОГІРНОГО ЛАНДШАФТНОГО ЯРУСУ В ЧОРНОГОРІ (УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ)
Other Titles: FORMATION FACTORS AND CRITERIA OF THE ALLOCATION OF HIGH-ALTITUDE LANDSCAPE STAGE IN CHORNOGORA (UKRAINIAN CARPATHIANS)
Authors: Мельник, Анатолій Васильович
Карабінюк, Микола Миколайович
Keywords: ландшафтознавство, ландшафтна ярусність, високогір’я, високогірний ландшафтний ярус, Українські Карпати, Чорногора.
Issue Date: 2018
Publisher: "Проблеми геоморфології і палеогеографії Українських Карпат і прилеглих територій". Львівський національний університет ім. Івана Франка
Citation: Мельник А. В., Карабінюк М. М. Чинники формування та критерії виділення високогірного ландшафтного ярусу в Чорногорі (Українські Карпати). Проблеми геоморфології і палеогеографії Українських Карпат і прилеглих територій : Збірник наукових праць. 2018. Вип. 8. С. 24–41.
Series/Report no.: 1(8);
Abstract: Проаналізовано зміст поняття ландшафтного ярусу в гірських країнах. Зазначено, що варто розрізняти ландшафтну ярусність і ландшафтні яруси двох рівнів ‒ регіонального (в межах гірської країни) та локального, або внутрішньоландшафтного (в межах окремого ландшафту); ландшафт водночас необхідно розглядати як регіональний природний територіальний комплекс, найнижчу одиницю фізико-географічного районування. З’ясовано особливості геолого-геоморфологічних, кліматичних і ґрунтово-біотичних чинників ландшафтотворення у верхньому ярусі ландшафту Чорногора, які зумовлюють формування високогірного ландшафтного ярусу. Проаналізовано досвід ландшафтного картування високогірних природних територіальних комплексів в Українських Карпатах, у тім числі і в Чорногорі. Окреслено низку критеріїв виділення високогірного ландшафтного ярусу, якими є: гіпсометричне положення; спільність геологічної будови території; генезис рельєфу; крутість схилів; зміна властивостей геологічного фундаменту території; характер екзогенного розчленування; характер рослинного покриву; особливості ландшафтної структури території. На основі порівняльного аналізу ландшафтної ярусності з морфологічними частинами гірського ландшафту зроблено висновок щодо доцільності виокремлювати нову його морфологічну одиницю – ландшафтний підсектор, який визначено як природний територіальний комплекс, що складається з поєднаних спільним гіпсометричним положенням (приуроченістю до низькогірного, середньогірного чи високогірного ландшафтних ярусів) ділянок висотних місцевостей у межах сектору. Обґрунтовано, що ландшафтний ярус не є морфологічною одиницею гірського ландшафту: він представляє собою його частину, яка пов’язана з певним гіпсометричним положення і характеризується специфічною ландшафтною структурою, межі якої співпадають з межами висотних місцевостей. З’ясовано особливості поширення та специфіку ландшафтної структури високогірного ландшафтного ярусу Чорногори
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/26378
ISSN: 2519-2620
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної географії та раціонального природокористування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2012-5693-1-PB.pdfстаття1.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.