Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27306
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГросул, В. А.-
dc.contributor.authorЧатченко, О. Є.-
dc.date.accessioned2019-12-13T09:10:44Z-
dc.date.available2019-12-13T09:10:44Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationГросул, В. А. Інноваційні технології оновлення бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства [Текст] / В. А. Гросул, О. Є. Чатченко // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / голов. ред. М. М. Палінчак. – Ужгород : Гельветика, 2019. – Вип. 27№Ч. 1. – С.39-44uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27306-
dc.description.abstractУ статті охарактеризовано сутність поняття «інновація», визначено її значимість для підприємств сфери ресторанного бізнесу. Досліджено тенденції впровадження нових технологічних процесів та інноваційних видів продукції на підприємствах України. Сформовано комплекс переваг інноваційного оновлення бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства, таких як мінімізація ручної праці, підвищення якості та швидкості обслуговування клієнтів, побудова сильного бренду, розвиток ключових напрямів бізнесу, підвищення якості життя населення, розроблення перспективних концепцій ресторанного бізнесу, створення нових видів ресторанного продукту, стимулювання конкуренції. Обґрунтовано, що інноваційне оновлення бізнес-моделей є основою формування конкурентних переваг підприємств ресторанного господарства за такими ключовими сферами, як кухня, сервіс, атмосфера. Запропоновано пріоритетні технологічні рішення оновлення діючих бізнес-моделей підприємств ресторанного господарства.uk
dc.description.abstractThe article describes the essence of the concept of “innovation”. It is justified that innovations are an indispens- able element of forming business models of restaurants. New unique technologies that are being developed around the world are attracting increasing attention of restaurateurs (in terms of improving organizational and production efficiency, generating com- petitive advantages and improving business model efficiency), consumers (maximizing utility and satisfyingly growing needs). The tendencies of introduction of new technological processes and innovative types of products at the enterprises of Ukraine are investigated. The complex of advantages of innovative updating of business model of restaurant business enterprise is formed, such as minimization of manual labor, improvement of quality and speed of customer service, building of strong brand, development of key directions of business, improvement of quality of life of population, development of perspective concepts of restaurant business, creation of new types of restaurant product, stimulating competition. It is substantiated that innovative updating of business models is the basis of formation of competitive advantages of the enterprises of the restaurant industry in such key areas as kitchen, service, and atmosphere. Considering the consumer aspect of the business model, we offer promising technological ideas for innovative updating of restaurant business models (prediction technology or restaurant product offer based on customer history of restaurant visits, automatic menu adjustment and price based on changing demand) during “rush hour”, unmanned delivery of meals to the consumer, made by the restaurant enterprise, technology by car the automated order- ing system, automated ordering technology), the implementation of which at the Ukrainian enterprises of the restaurant business will be able to generate key success factors and increase the competitiveness of their existing business models.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавничий дім "Гельветика"uk
dc.relation.ispartofseriesМіжнародні економічні відносини та світове господарство;-
dc.subjectбізнес-модельuk
dc.subjectпідприємство ресторанного господарстваuk
dc.subjectінноваціїuk
dc.subjectінноваційне оновленняuk
dc.subjectконкурентні перевагиuk
dc.subjectтехнологічні рішенняuk
dc.titleІнноваційні технології оновлення бізнес-моделі підприємства ресторанного господарстваuk
dc.title.alternativeINNOVATIVE TECHNOLOGIES OF UPDATING THE BUSINESS MODEL OF THE RESTAURANT ECONOMYuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 27 Частина 1 - 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОНОВЛЕННЯ БІЗНЕС.pdf453.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.