Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/28700
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorКалініченко, А. О.-
dc.date.accessioned2020-03-11T09:03:23Z-
dc.date.available2020-03-11T09:03:23Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationКалініченко, А. О. Мас-чутливий сенсорний масив та метод регресії на латентні структури для експрес-визначення загальної кількості мікроорганізмів ковбас / А. О. Калініченко, Л. Ю. Арсеньєва // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Хімія; зб. наук. пр. / редкол.: С.Ю. Чундак, І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, та ін. – Ужгород : УжНУ, 2019. – Вип. №1 (41). – С. 68–75. – Рез. англ. – Бібліогр.: с. 74 (12 назв).uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/28700-
dc.description.abstractThe paper is reported about the development of novel rapid analytical technique with the use of quartz crystal microbalance (QCM) sensor-array combined with partial least squares regression for rapid determination of total microorganism number in sausages. The mass-sensitive sensors were used to analysed the changes in metabolites composition produced by microorganisms during spoilage of boiled sausages. Electronic nose data were collected from the headspace of sausages in parallel with data from standard microbiological analysis the quantity of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (microbial counting method). The informativeness of different features extracted from steady-state responses of the multisensor system was investigated. The area values and maximum response values were extracted as features from the electronic nose responses for evaluation and comparison the models fitting and performance of QMAFAnM prediction. The method of partial least squares regression and area values as features allowed to obtain a good performance of QMAFAnM prediction with a relative error less than 12%. For PLS regression model development, correlations above 0.95 and 0.99 were obtained between observed and predicted microbial counts for the training and test data sets, respectively. The new method of microbial counts prediction with the use of the electronic nose in combination with PLS regression will allow to significantly reduce the measurement time and the cost of analysis, and avoid subjective estimation of the results. The obtained recommendations of sensor-array data analysis to solve the analytical problem of effective safety control of food with the use of chemical sensing system. Keywords: mass-sensitive sensors; quantity of microorganisms (QMAFAnM); sausage spoilage; prediction; partial least squares regressionuk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавництво УжНУ "Говерла"uk
dc.relation.ispartofseriesХімія;Випуск 1 (41)-
dc.subjectmass-sensitive sensorsuk
dc.subjectquantity of microorganisms (QMAFAnMuk
dc.subjectsausage spoilageuk
dc.subjectpredictionuk
dc.subjectpartial least squares regressionuk
dc.titleМас-чутливий сенсорний масив та метод регресії на латентні структури для експрес-визначення загальної кількості мікроорганізмів ковбасuk
dc.title.alternativeMass-sensitive sensor array and partial least squares Regression for rapid determination of total Microorganism number in sausagesuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Располагается в коллекциях:Науковий вісник УжНУ Серія Хімія Випуск 1 (41) 2019

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Калініченко, А. О. Мас-чутливий сенсорний.pdf331.06 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.