Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30230
Название: Специфічні конкретно-методологічні підходи дослідження процесів управління підприємствами сфери харчування
Другие названия: SPECIFIC METHODOLOGICAL APPROACHES TO THE STUDY OF FOOD SPHERE ENTERPRISES’ MANAGEMENT PROCESSES
Авторы: Зубков, С.О.
Ключевые слова: методологія, специфічні конкретно-методологічні підходи, управління, сфера харчування, підприємство
Дата публикации: 2020
Издательство: Видавничий дім "Гельветика"
Библиографическое описание: Зубков, С. О. Специфічні конкретно-методологічні підходи дослідження процесів управління підприємствами сфери харчування [Текст] / С. О. Зубков // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / голов. ред. М.М. Палінчак. – Ужгород : Гельветика, 2020. – Вип. 29. – С. 61–66
Серия/номер: Міжнародні економічні відносини та світове господарство;
Краткий осмотр (реферат): Специфіка процесів управління підприємствами сфери харчування зумовлює необхідність формування особливого методологічного підґрунтя досліджень, об’єктом яких є міжгалузеві наукові дослідження, а предметом ‒ методологія вирішення міжгалузевих наукових проблем. Більшість сучасних публікацій із питань методології дослідження процесів управління підприємствами є обмеженими логікою функціонування та розвитку замкнених соціально-економічних систем, які не можуть бути безпосередньо імплементованими до багатогалузевих інтегральних природно-соціально-економічних моделей, до яких належить сфера харчування. Метою дослідження є систематизація специфічних конкретно-методологічних підходів дослідження процесів управління підприємствами сфери харчування в частині міждисциплінарних методологічних підходів, до яких віднесено: синергетичний, структурний, об’єктно-функціональний, цілісний, поведінковий, інтеграційний, маркетинговий, праксеологічний, композиційно-багатопараметричний.
The specificity of food sphere enterprises’ management processes necessitates the formation of special methodological basis for research, the object of which is cross-sectoral scientific research, and the subject is the methodology of inter-branch scientific problems solving. Most of the modern publications on the enterprise management research methodology are limited by the logic of functioning and development of closed social and economic systems, which cannot be directly implemented to the multi-sectoral integrated natural and social and economic models which include food sphere. The «food sphere» covers all structures which activities are aimed at achieving the main goal of the population’s food demand meeting. Food sphere structure according to the functional management consists of four sectors: industries which produce food raw material (agriculture and forestry, fisheries and hunting); industries which process food raw material into food products (food industry); industries which sell food products (wholesale and retail, food markets, corporate trade); industries which organize food products consumption (restaurants, social catering). Methodological approaches to the study of food sphere enterprises’ management processes are systematized by decomposition of modern methodological approaches to scientific researches, such as general scientific, interdisciplinary and specific. The methodological basis for the classification features selection is the necessity to fulfill the requirement of applied complex solution and theoretical scientific problems in the study of complex social and economic processes in the food sphere enterprises’ integrated management system. The study purpose is systematization the methodological approaches to the study of food businesses management processes in terms of specific methodological approaches, which include: synergetic, structural, object-functional, holistic, behavioral, integration, marketing, praxeological, compositional multi-parameter. The systematic set of theoretical specific methodological approaches allows to reveal the specifics of the study of the food sphere phenomenon as an integrated natural-socio-economic system, and their combined use provides scientific validity of solving the problems of studying the food sphere enterprises’ management processes.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30230
Располагается в коллекциях:Науковий вісник УжНУ. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 29 - 2020

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
СПЕЦИФІЧНІ КОНКРЕТНО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ.pdf299.64 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.