Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30230
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗубков, С.О.-
dc.date.accessioned2020-09-16T10:02:50Z-
dc.date.available2020-09-16T10:02:50Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЗубков, С. О. Специфічні конкретно-методологічні підходи дослідження процесів управління підприємствами сфери харчування [Текст] / С. О. Зубков // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / голов. ред. М.М. Палінчак. – Ужгород : Гельветика, 2020. – Вип. 29. – С. 61–66uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30230-
dc.description.abstractСпецифіка процесів управління підприємствами сфери харчування зумовлює необхідність формування особливого методологічного підґрунтя досліджень, об’єктом яких є міжгалузеві наукові дослідження, а предметом ‒ методологія вирішення міжгалузевих наукових проблем. Більшість сучасних публікацій із питань методології дослідження процесів управління підприємствами є обмеженими логікою функціонування та розвитку замкнених соціально-економічних систем, які не можуть бути безпосередньо імплементованими до багатогалузевих інтегральних природно-соціально-економічних моделей, до яких належить сфера харчування. Метою дослідження є систематизація специфічних конкретно-методологічних підходів дослідження процесів управління підприємствами сфери харчування в частині міждисциплінарних методологічних підходів, до яких віднесено: синергетичний, структурний, об’єктно-функціональний, цілісний, поведінковий, інтеграційний, маркетинговий, праксеологічний, композиційно-багатопараметричний.uk
dc.description.abstractThe specificity of food sphere enterprises’ management processes necessitates the formation of special methodological basis for research, the object of which is cross-sectoral scientific research, and the subject is the methodology of inter-branch scientific problems solving. Most of the modern publications on the enterprise management research methodology are limited by the logic of functioning and development of closed social and economic systems, which cannot be directly implemented to the multi-sectoral integrated natural and social and economic models which include food sphere. The «food sphere» covers all structures which activities are aimed at achieving the main goal of the population’s food demand meeting. Food sphere structure according to the functional management consists of four sectors: industries which produce food raw material (agriculture and forestry, fisheries and hunting); industries which process food raw material into food products (food industry); industries which sell food products (wholesale and retail, food markets, corporate trade); industries which organize food products consumption (restaurants, social catering). Methodological approaches to the study of food sphere enterprises’ management processes are systematized by decomposition of modern methodological approaches to scientific researches, such as general scientific, interdisciplinary and specific. The methodological basis for the classification features selection is the necessity to fulfill the requirement of applied complex solution and theoretical scientific problems in the study of complex social and economic processes in the food sphere enterprises’ integrated management system. The study purpose is systematization the methodological approaches to the study of food businesses management processes in terms of specific methodological approaches, which include: synergetic, structural, object-functional, holistic, behavioral, integration, marketing, praxeological, compositional multi-parameter. The systematic set of theoretical specific methodological approaches allows to reveal the specifics of the study of the food sphere phenomenon as an integrated natural-socio-economic system, and their combined use provides scientific validity of solving the problems of studying the food sphere enterprises’ management processes.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавничий дім "Гельветика"uk
dc.relation.ispartofseriesМіжнародні економічні відносини та світове господарство;-
dc.subjectметодологіяuk
dc.subjectспецифічні конкретно-методологічні підходиuk
dc.subjectуправлінняuk
dc.subjectсфера харчуванняuk
dc.subjectпідприємствоuk
dc.titleСпецифічні конкретно-методологічні підходи дослідження процесів управління підприємствами сфери харчуванняuk
dc.title.alternativeSPECIFIC METHODOLOGICAL APPROACHES TO THE STUDY OF FOOD SPHERE ENTERPRISES’ MANAGEMENT PROCESSESuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 29 - 2020



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.