Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37540
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСірчак, Єлизавета Степанівна-
dc.contributor.authorПацкун, Сільвія Вікторівна-
dc.date.accessioned2021-11-10T17:27:56Z-
dc.date.available2021-11-10T17:27:56Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37540-
dc.description.abstractДіабетичні нейропатії є найпоширенішими хронічними ускладненнями діабету. Ця неодно- рідна група захворювань уражає різні відділи нер- вової системи і має різні клінічні прояви. Через відсутність методів лікування, спрямованих на відновлення пошкоджених нервів, профілактика є ключовим компонентом лікування діабетичної не- йропатії. Мета - оцінити психоемоційний стан пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу та хронічним гастри- том та його взаємозв’язок з рівнем греліну та іонів магнію у сироватці крові. На базі ендокринологічного відділення ЗОКЛ імені А. Новака обстежено 77 пацієнтів, середній вік, яких склав 59,7±4,1 років. Дане досліджен- ня проводилося за участі 41 (53,2%) жінки та 36 (46,8%) чоловіків. У всіх пацієнтів діагностовано цукровий діабет 2 типу та хронічний гастрит. Всі пацієнти пройшли анкетування з використанням наступних опитувальників: Quality of Life Questionnaire – Diabetic Neuropathy version (QOL-DN), Peripheral Neuropathy Quality-of-Life Instrument-97 (PN-QOL-97) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Всі пацієнти пройшли об’єктивне обсте- ження у лікаря-подолога для оцінки чутливості та пульсації на артеріях стоп. Рівень сироватково- го греліну визначали імуноферментним аналізом із застосуванням Human Ghrelin ELISA Kit фірми RayBiotech No. 1.03930005306. Визначення рівня магнію у сироватці крові проводилося методом колориметрії, одиницями виміру є ммоль/л. Нор- мальним значенням рівня магнію вважали 0,66 – 1,07 ммоль/л. Всім пацієнтам проведено комбіно- вану терапію.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherУкраїнський журнал медицини, біології та спортуuk
dc.relation.ispartofseriesТом 5, № 6 (28);-
dc.subjectцукровий діабет 2 типuk
dc.subjectхронічний гастритuk
dc.subjectнейропатіяuk
dc.subjectгрелінuk
dc.subjectмагнійuk
dc.titleОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ДІАБЕТИЧНОЇ НЕЙРОПАТІЇ У ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ ТА ХРОНІЧНИМ ГАСТРИТОМuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізіології та патофізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf310.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.