Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53417
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІванців-Гріга, І. С.-
dc.date.accessioned2023-08-24T06:31:53Z-
dc.date.available2023-08-24T06:31:53Z-
dc.date.issued2007-
dc.identifier.citationІванців-Гріга, І. С. Шляхи дієтопрофілактики харчової алергії у немовлят звичайного та високого ступеня ризику / І. С. Іванців-Гріга // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Медицина / голов. ред. А. С. Головацький. – Ужгород : Говерла, 2007. – Вип. 31. – С.78-82. – Бібліогр.: с.81 (4 назви).uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53417-
dc.descriptionhttps://drive.google.com/file/d/1iDI9FvzihkoIOu_cnTCdEObnJpHstbdv/view?usp=sharinguk
dc.description.abstractОбстежено 1502 новонароджених, які народилися у Львівському обласному перинатальному центрі за період 2003-2006 рр. Виявлено дітей з rіперпродукцією IgE у пуповинній крові серед популяції новонароджених та дітей з підвищеним ризиком реалізації харчової алергії за вислідами алергологічного анамнезу. Вивчено вплив ха­рактеру вигодовування на розвиток атопії у немовлят звичайного та високого ризику реалізацій харчової алергії. На основі проведених досліджень зроблено висновки щодо способу оптимізації вигодовування новонароджених з групи високого ризику реалізації харчової алергії.uk
dc.description.abstractThis study assessed 1502 newborns, born at Lviv regional perinatal center during 2003-2006. Newborns with cord blood lgE hyper-production have been detected among the population of newborns and infants at risk of food allergy realization accord­ing to the family history of atopy. We studied the effect of feeding methods on the development of atopy in newborns at average and risk of food allergy realization. According to the kind of feeding all newborns were divided into eight sub groups. Based on the conducted research we carne to the conclusion about the means to optimize feeding of newborns at risk. With breastfeeding of infants at risk in the It year of life, prevalence of atopy does not significantly. Artificial feeding of infants at risk with hypoallergenic formulas significantly decreases atopy prevalence(in comparison with cow-milk formula feeding). Compound feeding, unlike artificial feeding, does not essentially increase the risk of atopy (р> 0,05). Therefore, in the absence of absolute breastfeeding up to 6 months of life, it is advisable to continue partial breastfeeding especially of the risk.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherУжНУ "Говерла"uk
dc.subjectновонародженіuk
dc.subjectхарчова алергіяuk
dc.subjectпрофілактикаuk
dc.subjectrіпоалергенні сумішіuk
dc.subjectnewbomsuk
dc.subjectfood allergyuk
dc.subjectpreventionuk
dc.subjecthypoallergenic formulasuk
dc.titleШляхи дієтопрофілактики харчової алергії у немовлят звичайного та високого ступеня ризикуuk
dc.title.alternativeMethods of dietary prevention of food allergies in infants аt moderate and high riskuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 31 - 2007

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ТИТУЛКА Мед. Вип. 31. 2007.pdf853.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.