Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60296
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСкічко, А. С.-
dc.date.accessioned2024-03-25T09:20:13Z-
dc.date.available2024-03-25T09:20:13Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationСкічко, А. С. Дослідження концепту TASTE за допомогою фреймово-слотової моделі / А. С. Скічко // Закарпатські філологічні студії / редкол.: І. М. Зимомря (голов. ред.), А. І. Девіцька, М. Т. Вереш та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2020. – Т. 1, вип. 14. – С. 191–195. – Бібліогр.: с. 195 (13 назв); рез. укр., англ.uk
dc.identifier.issn2663-4880-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60296-
dc.description.abstractУ статті проаналізовано концепт TASTE за допомогою фреймово-слотової моделі, що дає можливість широкомасштабно розглянути всі ключові смислові елементи, котрі входять в основу досліджуваного феномена. Особливість лінгвістичного феномена «концепт» полягає у тому, що він увібрав у себе мовні та позамовні марковані елементи, що відображують сутність людської взаємодії із навколишнім світом, він є базовою структурною одиницею когнітивної лінгвістики. Дослідження поняття «концепт» є чи не найбільш контраверсійним у сучасній лінгвістиці. Є низка праць, котрі в своїй основі мають багато різних підходів та ідей з приводу трактування цього поняття та його типології, проте брак одностайної думки унеможливлює подальший розвиток наукових розвідок із цієї тематики. У статті детально досліджені екстралінгвальні культурні явища, котрі розширюють та доповнюють поняттєву структуру фреймів, а саме слоти. У ході дослідження було виявлено, що концепт TASTE може містити у своєму складі чотири основні фрейми: «Страви», «Культурний складник», «Типи смаків» та «Фізіологічні особливості», оскільки саме вони здатні видозмінювати його структуру, зміст, значення та лінгвістичне обрамлення. Фрейм «Страви» містить у своїй основі такі: «Типове споживання їжі», «Якість продукції», «Спосіб приготування», «Рід страви», «Склад компонентів» та «Зовнішній вигляд». Фрейм «Культурний складник» складається зі слотів «Етикет», «Умови вживання їжі», «Час прийому їжі» та «Національність». Фрейм «Фізіологічні особливості людини» становить такі слоти: «Стан смакових рецепторів», «Статева приналежність», «Стан слизової оболонки рота», «Загальний стан здоров’я», «Психоемоційний стан» та «Вік». Фрейм «Типи смаків» базується на таких ключових слотах, як: «Солодкий смак», «Солоний смак», «Кислий смак» та «Гіркий смак».uk
dc.description.abstractIn the article the TASTE concept is analyzed with a help of frame-slot model, which makes it possible to extensively consider all key semantic elements that are the basis of the element under study. The peculiarity of the linguistic phenomena “concept” is that it incorporates linguistic and linguistic labeled elements that reflect the essence of human interaction with the outside world. Moreover, it is the basic structural unit of cognitive linguistics. Research on the “concept” phenomenon is perhaps the most controversial in modern linguistics. There are a number of works that at its core have many different approaches and ideas regarding the interpretation of this concept and its typology, but the lack of unanimous thought makes it impossible to further develop scientific research on this topic. Slot, extralingual cultural phenomena that extend and complement the conceptual framework of frames, is explored in detail in the article. The study found that the TASTE concept can have four main frames: “Meals”, “Cultural Component”, “Types of Flavors” and “Physiological Features”, since they are capable of modifying its structure, content, meaning and linguistic framing. The “Foods” frame is based on the following slot: “Typical Food Consumption”, “Product Quality”, “Cooking Method”, “Food Type”, “Ingredients Composition” and “Appearance”. The “Cultural Component” frame consists of “Etiquette”, “Eating Conditions”, “Time for food consumption” and “Nationality” slots. The frame “Physiological features of man” consists of the following slots: “Status of taste receptors”, “Gender”, “Condition of the mucous membrane of the mouth”, “General health conditions”, “Psycho-emotional state” and “Age”. The “Flavor Types” frame is based on the following key slots: “Sweet Flavor”, “Salt Flavor”, “Sour Taste” and “Bitter Taste”.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавничий дім "Гельветика"uk
dc.relation.ispartofseriesЗакарпатські філологічні студії;-
dc.subjectконцепт TASTEuk
dc.subjectслотuk
dc.subjectфреймuk
dc.subjectфреймово-культурний складникuk
dc.subjectлінгвокультурний аспектuk
dc.subjectкогнітивна лінгвістикаuk
dc.subjectфреймова семантикаuk
dc.subjectфреймові зв’язкиuk
dc.subjectфреймові просториuk
dc.subjectядерна зонаuk
dc.subjectпериферійна зонаuk
dc.subjectTASTE conceptuk
dc.subjectslotuk
dc.subjectframe-cultural componentuk
dc.subjectlinguocultural aspectuk
dc.subjectframeuk
dc.subjectframe semanticsuk
dc.subjectcognitive linguisticsuk
dc.subjectframe-spacesuk
dc.subjectframe-linksuk
dc.subjectperipheral zoneuk
dc.subjectnuclear zoneuk
dc.titleДослідження концепту TASTE за допомогою фреймово-слотової моделіuk
dc.title.alternativeResearch of the TASTE concept with the help of frame-slot modeluk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Закарпатські філологічні студії Випуск 14 Том 1 2020

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ДОСЛІДЖЕННЯ КОНЦЕПТУ TASTE.pdf586.7 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.