Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61538
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСірчак, Єлизавета Степанівна-
dc.contributor.authorМарошан, М. Т.-
dc.contributor.authorУстич, Олена Василівна-
dc.contributor.authorКогутич, Іван Іванович-
dc.contributor.authorМігляс, Володимир Георгійович-
dc.contributor.authorВайнагій, Ольга Михайлівна-
dc.contributor.authorБезименник, Д. І.-
dc.date.accessioned2024-04-26T10:40:17Z-
dc.date.available2024-04-26T10:40:17Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationНеалкогольна жирова хвороба печінки –провідний етіологічний фактор формування субклінічної форми печінкової енцефалопатії у хворих на цироз печінки після COVID-19/ Є. С. Сірчак, М. Т. Марошан, О. В. Устич, І. І. Когутич, В. Г. Мігляс, О. М. Вайнагій, Д. І. Безименник. Здобутки клінічної і експериментальної медицини 1(57)2024. С. 162-168.uk
dc.identifier.issn1811–247-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61538-
dc.descriptionDOI 10.11603/1811-2471.2024.v.i1.1453uk
dc.description.abstractРЕЗЮМЕ. Дослідження особливостей етіологічних факторів формування цирозу печінки (ЦП) та їх взаємо­зв’язок із формуванням та прогресуванням печінкової енцефалопатії (ПЕ) при COVID­19 є актуальною проблемою сучасної медицини. Мета дослідження –вивчити особливості прогресування ПЕ після СOVID­19 залежно від етіологічного фактора ЦП. Матеріал і методи. Обстежено 126 хворих на ЦП та ПЕ після COVID­19. Усім пацієнтам проведено загально-клінічні дослідження. Охарактеризовано етіологічні фактори ураження печінки у даних пацієнтів. Хворих поділе-но на класи тяжкості за Child­Pugh, а також визначено ступінь ПЕ. Результати. Найчастішим етіологічним фактором формування ЦП, у людей, що перехворіли на COVID­19, є зловживання алкоголем – у 41,3 % обстежених, а також метаболічні порушення у вигляді неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП), що передувало формуванню ЦП (у 34,1 % пацієнтів). Зловживання алкоголем (алко-гольна хвороба печінки (АХП)), що призвело до формування ЦП, частіше виявлено серед чоловіків (в 3,3 раза – р<0,01), тоді як НАЖХП частіше встановлено у пацієнтів жіночої статі (у 1,5 раза – р<0,05). НАЖХП, що призвела до формування ЦП після перенесеної СOVID­19, частіше проявляється переважно мінімальними ознаками ПЕ (у 77,8 % латентною формою ПЕ та у 84,6 % випадків ПЕ І ст. (р<0,001)). Виражені ознаки ПЕ ІІ та ІІІ ст. діагностовано переважно у хворих на ЦП після СOVID­19 на фоні АХП та вірусного ураження печінки.Висновки. У обстежених нами хворих на цироз частим етіологічним фактором ураження печінки є зловжи-вання алкоголем (у 41,3 % випадків), а також – НАЖХП (у 34,1 % обстежених). При цьому ЦП алкогольної етіології частіше діагностовано у чоловіків (у 76,9 % обстежених – р<0,01), тоді як НАЖХП частіше встановлено у жінок (у 60,5 % пацієнток – р<0,05).У хворих на ЦП, етіологічним фактором якого є НАЖХП, ПЕ після СOVID­19 має переважно мінімальні клінічні ознаки, а саме – у 77,8 % обстежених встановлено латентний її перебіг, та у 84,6 % пацієнтів – ПЕ І ст., тоді як у хво-рих на ЦП на фоні АХП або вірусного ураження частіше встановлено ПЕ ІІ та ІІІ ст.uk
dc.language.isoukuk
dc.subjectцироз печінкиuk
dc.subjectпечінкова енцефалопатіяuk
dc.subjectСOVID­19uk
dc.subjectетіологія (алкогольна хвороба печінки, неалкогольна жирова хвороба печінки, вірусне ураження печінки)uk
dc.titleНеалкогольна жирова хвороба печінки –провідний етіологічний фактор формування субклінічної форми печінкової енцефалопатії у хворих на цироз печінки після COVID-19uk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри загальної хірургії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
162-168.pdf221.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.