Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65379
Полная запись метаданных
Поле DC | Значение | Язык |
---|---|---|
dc.contributor.author | Литвак, Ю.В. | - |
dc.contributor.author | Кочмарь, Михайло Юрійович | - |
dc.contributor.author | Головацький, А.С. | - |
dc.contributor.author | Гецко, О.І. | - |
dc.contributor.author | Завадська, Майя Борисівна | - |
dc.date.accessioned | 2024-09-22T16:51:39Z | - |
dc.date.available | 2024-09-22T16:51:39Z | - |
dc.date.issued | 2023-11 | - |
dc.identifier.citation | Морфометрична характеристика структурних змін компонентів екзокринної частини підшлункової залози щурів при дії глутамату натрію / Ю.В. Литвак, М.Ю. Кочмарь, А.С. Головацький, О.І. Гецко, М. Б. Завадська.// Morphologia /2023. — 17(4) С. 27-33. | uk |
dc.identifier.uri | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65379 | - |
dc.description.abstract | Актуальність. Експериментальні дослідження та клінічні спостереження не дають однозначної відповіді про безпеку харчової домішки глутамату натрію. Серед систем організму найменш дослідженим є вплив глутамату натрію на підшлункову залозу. Мета. Визначити морфологічні та морфометричні особливості структурних змін компонентів екзокринної частини підшлункової залози щурівсамців після тривалого 8-тижневого додавання в їжу харчової добавки – глутамату натрію. Методи. Експеримент проводено на 20 білих щурах-самцях репродуктивного віку (2,5–3-місячних, масою 250,0±5,0 г.). Щоденно 10 щурам у раціон перорально додавали 70 мг/кг глутамату натрію. Контрольні щури (10 тварин) отримували стандартну дієту. Через 8 тижнів щурів виводили з експерименту та проводили гістологічні та морфометричні дослідження. Цифрові показники опрацьовані статистично. Результати. Вживання щурами глутамату натрію упродовж 8 тижнів призвело до виражених структурних змін в екзокринній частині підшлункової залози. До основних порушень екзокринної частини належать деструктивні та запальні зміни, розширення внутришньочасточкових та міжчасточкових проток. Екзокриноцити та ацинуси підшлункової залози дискомплексовані. Поміж ацинусами, між часточками та навколо міжчасточкових проток збільшуєься кількість пухкої сполучної та жирової тканини. Порушення структури ацинусів також пов’язано з розширенням проток та формуванням ділянок з набряковою рідиною. В деяких ділянках підшлункової залози виявлено судини з ознаками стазу. В ацинусах підшлункової залози помітний пікноз та лізис ядер екзокриноцитів. Встановлено, що середній діаметр ацинусів у дослідний групі тварин у порівнянні з контрольними щурами достовірно зменшився на 25 %. Якщо в контрольній групі тварин переважали ацинуси підшлункової залози діаметром 91–110 мкм (17 % випадків) та 111–130 мкм (34 % випадків, то в дослідній групі 38 % складали ацинуси з діаметром від 31 до 90 мкм. Достовірно збільшувався діаметр міжацинозних проток на 18,8 %, внутрішньочасточкових проток на 18,6 %) та міжчасточкових проток на 12 % у порівнянні з контролем. Підсумок. Глутамат натрія чинить токсичну дію на екзокринную частину підшлункової залози. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | MORPHOLOGIA | uk |
dc.relation.ispartofseries | 17;4 | - |
dc.subject | підшлункова залоза | uk |
dc.subject | ацинуси підшлункової залози | uk |
dc.subject | щури | uk |
dc.subject | глутамат натрію | uk |
dc.subject | мікроскопічне та морфометричне дослідження. | uk |
dc.title | МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНИХ ЗМІН КОМПОНЕНТІВ ЕКЗОКРИННОЇ ЧАСТИНИ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРІВ ПРИ ДІЇ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ | uk |
dc.title.alternative | Morphological and morphometric studies of the structural components of the exocrine part of the pancreas of rats under the action of monosodium glutamate. | uk |
dc.type | Text | uk |
dc.pubType | Стаття | uk |
Располагается в коллекциях: | Наукові публікації кафедри анатомії людини та гістології |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА.pdf | 876.42 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.