Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66049
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorPetakh, Pavlo-
dc.contributor.authorDuve, Khrystyna-
dc.contributor.authorOksenych, Valentyn-
dc.contributor.authorBehzadi, Payam-
dc.contributor.authorKamyshnyi, Oleksandr-
dc.date.accessioned2024-10-15T17:42:26Z-
dc.date.available2024-10-15T17:42:26Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66049-
dc.description.abstractThis mini-review explores the role of short-chain fatty acids (SCFAs) in posttraumatic stress disorder (PTSD). Highlighting the microbiota-gut-brain axis, this study investigated the bidirectional communication between the gut microbiome and mental health. SCFAs, byproducts of gut microbial fermentation, have been examined for their potential impact on PTSD, with a focus on molecular mechanisms and therapeutic interventions. This review discusses changes in SCFA levels and bacterial profiles in individuals with PTSD, emphasizing the need for further research. Promising outcomes from clinical trials using probiotics and fermented formulations suggest potential avenues for PTSD management. Future directions involve establishing comprehensive human cohorts, integrating multiomics data, and employing advanced computational methods, with the goal of deepening our understanding of the role of SCFAs in PTSD and exploring microbiota-targeted interventions.uk
dc.language.isoenuk
dc.titleMolecular mechanisms and therapeutic possibilities of short-chain fatty acids in posttraumatic stress disorder patients: a mini-reviewuk
dc.typeArticleuk
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри біохімії та фармакології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
fnins-18-1394953 (1).pdf2.86 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.