Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67294
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТурський, І. В.-
dc.contributor.authorЛяшенко, О. М.-
dc.contributor.authorДем’янюк, О. Б.-
dc.date.accessioned2024-11-18T15:30:16Z-
dc.date.available2024-11-18T15:30:16Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationТурський, І. В. Світова динаміка валового виробництва продовольства: підхід до аналітичного оцінювання структури / І. В. Турський, О. М. Ляшенко, О. Б. Дем’янюк // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / редкол.: М. М. Король (голов. ред.), М. М. Палінчак, Я. П. Дроздовський та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2022. – Вип. 43. – С. 144–149. – Бібліогр.: с. 149 (4 назви); рез. укр., англ. URL http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/43_2022ua/27.pdfuk
dc.identifier.issn2413-9971-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67294-
dc.description.abstractУ статті розроблено підхід до економетричного дослідження динаміки валового світового виробництва продовольства на основі поєднання методів експоненційного згладжування для визначення структури динаміки основних показників сфери світового продовольства та регресійного моделювання для визначення детермінант тренду світового валового виробництва продовольства. Проведене дослідження, здійснено на основі аналізу індексів FAO валового виробництва різних видів сільськогосподарської продукції за допомогою програмного продукту STATISTICA 12 і дає змогу стверджувати, що основний тренд динаміки валового світового виробництва продовольства протягом 1961–2021 рр. формувався під впливом таких чинників як валове виробництво: не зернових культур: продуктів харчування; живої худоби та птиці; коренеплодів та бульб; основних овочів та фруктів.uk
dc.description.abstractNowadays, the development of the world economy is accompanied by several global problems, among which one of the most acute is the food problem of inefficient and uneven food production, distribution and consumption in the world. Therefore, every country, regardless of economic development, strives to ensure the necessary level of food security, protecting its population from hunger. Today, food security in the world is affected by global climate change, exhausting use of natural resources, dwindling drinking water supplies, increasing population, rising food prices, natural disasters, etc. The article develops an approach to the econometric study of the dynamics of gross world food production based on a combination of exponential smoothing methods to determine the structure of the dynamics of the primary indicators leading the world food sector and regression modelling to determine the trend formation variables of global gross food production. Following the purpose of the study, we will establish an analytical view of the relationship between the trends of the main series of the dynamics of the gross production of certain types of food to determine the main factors of the dynamics of the gross world production of food from among its primary classifications. To model the structure of the trend of gross world food production, the authors use the values of the smoothed series of the dynamics of the indices of the gross world production of the main types of food. The conducted research was carried out by analysing the FAO indices of gross production of various agricultural products using the STATISTICA 12 software product. The developed approach gives the possibility to assert that the primary trend of the dynamics of gross world food production during 1961–2021 was formed under the influence of such factors as gross production: no grain crops: food products; live livestock and poultry; roots and tubers; essential vegetables and fruits.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавничий дім «Гельветика»uk
dc.relation.ispartofseriesМіжнародні економічні відносини та світове господарство;-
dc.subjectвалове виробництвоuk
dc.subjectмодельuk
dc.subjectпродовольча кризаuk
dc.subjectдинамікаuk
dc.subjectструктура виробництваuk
dc.subjectпродовольствоuk
dc.subjectgross productionuk
dc.subjectmodeluk
dc.subjectfood crisisuk
dc.subjectdynamicsuk
dc.subjectthe structure of productionuk
dc.subjectproductionuk
dc.titleСвітова динаміка валового виробництва продовольства: підхід до аналітичного оцінювання структуриuk
dc.title.alternativeDynamics of gross food production: approach to analytical assessment of the structureuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 43 - 2022

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
СВІТОВА ДИНАМІКА ВАЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА.pdf689.47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.