Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67879
Title: | Штучні фітоценози в умовах гірсько-лісової зони Карпат |
Authors: | Чепур, Світлана Степанівна Мигаль, Андрій Володимирович Роман, Василь Іванович |
Keywords: | агрофітоценози, ботанічний склад |
Issue Date: | 26-Nov-2024 |
Publisher: | Ужгородський національний університет |
Citation: | Чепур С.С. Штучні фітоценози в умовах гірсько-лісової зони Карпат / Чепур С.С., Мигаль А.В., Роман В.І. // Науковий вісник Ужгородського університету : серія Біологія. — 2024. — Вип. 56. — С. 54-58. |
Abstract: | Штучні фітоценози гірсько-лісової зони Карпат формуються під впливом кліматичних умов, висоти над рівнем моря, відрізняються рослинним покривом, продуктивністю та потребують особливого підходу до їх покращення та використання. У публікації наведено результати дослідження щодо вивчення впливу різних режимів збирання урожаю та удобрення на особливості формування видового складу фітоценозів і трива- лості їх використання. Пропонується для отримання продуктивних багатоукісних сіяних агрофітоценозів на еродованих схилах надавати перевагу інтенсивним сортам злакових трав: Dactylis glomerata L., Phleum pratense L., Festuca pratensis Huds. і для нетривалого використання добавляти в суміш бобові компоненти. Висока продуктивність сіяних агрофітоценозів забезпечується проведенням першого укосу у фазу бутоні- зації бобових і колосіння злакових. З’ясовано, що підживлення агрофітоценозів азотними добривами в неве- ликих дозах у три прийоми позитивно впливає на ботанічний склад, морфологічну структуру та підвищує їх продуктивність. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67879 |
ISSN: | 2075-0846 |
Appears in Collections: | Наукові публікації кафедри лісівництва |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
1080-Текст статті-2223-1-10-20241126.pdf | 321.25 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.