Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69889
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorФера, Олександр Васильович-
dc.contributor.authorКостенко, Євген Якович-
dc.contributor.authorФера, Марія Олександрівна-
dc.contributor.authorДячук, Кристина Григорівна-
dc.contributor.authorЛесів, Р.А.-
dc.contributor.authorХрипак, Т.П.-
dc.contributor.authorЧобей, Д.І.-
dc.contributor.authorБабич, С.А.-
dc.contributor.authorВласенко, К.В.-
dc.contributor.authorГебрян, І.Ю.-
dc.contributor.authorОплета, С.І.-
dc.date.accessioned2025-01-29T09:52:47Z-
dc.date.available2025-01-29T09:52:47Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationОцінка зв’язків факторів довкілля із захворюванням на гінгівіт у осіб віком 18 – 29 років серед населення м. Ужгород та Ужгородського району / О. В. Фера, Є. Я. Костенко, М. О. Фера, К. Г. Дячук та ін.// Проблеми клінічної педіатрії: науково-практ. журнал/ голов. ред. О. М. Горленко. – Ужгород: Поліграфцентр " Ліра", - 2017. - № 1-2. - С. 85-93. - Бібліогр.: с. 93 (7 назв).uk
dc.identifier.issn1998-6475-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69889-
dc.description.abstractНа підставі вивчення чинників навколишнього середовища та закономірностей їх впливу на стан слизової оболонки ротової порожнини вперше за допомогою комплексних до-сліджень отримано дані щодо поширення гінгівіту серед населення міста Ужгород та Ужгород-ського району. Проаналізовано динаміку захворюваності в цілому, визначено спрямованість і силу впливу негативних чинників на перебіг і формування даного захворювання. Враховуючи результати анкетування та медико-статистичного аналізу, з’ясовано причини виникнення гін-гівіту в осіб віком 18–29 років під впливом чинників навколишнього середовища. Визначено такі основні фактори, що спричинюють розвиток цього захворювання: 1) шкідливі звички (надмірне вживання алкоголю, куріння): t=2,6123, r=-0,83; 2) вид водопостачання: t=2,4384, r=0,89; 3) cпадкові чинники ризику: t=2,6154, r=0,85; 4) характер, режим харчування і склад добового раціону: t=2,419, r=0,93; 5) дотримання правил гігієни ротової порожнини: t=2,4980, r=0,9.uk
dc.description.abstractBased on the study of environmental factors and patterns of their impact on the mouth for the first time data on the spread of gingivitis population of Uzhgorod and Uzhgorod district were received using comprehensive research. Dynamics of disease in general is analyzed, the direction and force of impact of negative factors on the formation and the disease is identified. Causes gingivitis in individuals aged 18-29 years under the influence of environmental factors are found, taking into account the results of the survey and medical and statistical analyze. The main factors causing the development of this disease is determined: 1) bad habits (excessive consumption of alcohol, smoking): t = 2,6123, r = -0,83; 2) the type of water supply: t = 2,4384, r = 0,89; 3) genetic risk factors: t = 2,6154, r = 0,85; 4) character of nutrition, diet and the composition of the daily diet: t = 2,419, r = 0,93; 5) adherence to oral hygiene: t = 2,4980, r = 0,9.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherПоліграфцентр "Ліра"uk
dc.subjectфактори довкілляuk
dc.subjectзахворюваність на гінгівітuk
dc.subjectвікові групиuk
dc.subjectнаселення ендемічного регіонуuk
dc.subjectenvironmental factorsuk
dc.subjectthe incidence of gingivitisuk
dc.subjectage groupsuk
dc.subjectpopulation of endemic areauk
dc.titleОцінка зв’язків факторів довкілля із захворюванням на гінгівіт у осіб віком 18 – 29 років серед населення м. Ужгород та Ужгородського районуuk
dc.title.alternativeEvaluation of the relationships of environmental factors with the disease gingivitis in individuals aged 18–29 years among the population of the city of Uzhhorod and Uzhhorod districtuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:2017 / Проблеми клінічної педіатрії. Випуск 1-2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Оцінка зв’язків.pdf1.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.