Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/70759
Название: Стан харчування учнів молодших класів загальноосвітніх навчальних закладів Закарпатської області
Другие названия: The state of school students nutrition of the junior grades of general educational institutions of the Transcarpath region
Авторы: Рогач, Іван Михайлович
Палко, Аліса Іванівна
Данко, Дана Валеріївна
Гаджега, Іван Іванович
Качер, Е.І.
Ремез, А.-М.
Ключевые слова: соціальні умови, харчування, учні молодших класів, харчовий раціон, харчові продукти, social conditions, nutrition, pupils at elementary school, food ration, food products
Дата публикации: 2018
Издательство: ТОВ "Поліграфцентр "Ліра"
Библиографическое описание: Стан харчування учнів молодших класів загальноосвітніх навчальних закладів Закарпатської області / І. М. Рогач, А. І. Палко, Д. В. Данко, І. І. Гаджега, Е. І. Качер, А-М. Ремез // Проблеми клінічної педіатрії: науково-практ. журнал/ голов. ред. О. М. Горленко. – Ужгород: Поліграфцентр " Ліра" - 2018. - № 4. - С. 35-38. - Бібліогр.: с. 37-38 (5 назв).
Краткий осмотр (реферат): Раціональне харчування дитини – важливий складник формування її здоров’я, гармонійного фізичного та нервово-психічного розвитку, що забезпечує сталість гомеостазу в період інтенсивного росту та розвитку. Харчування дітей молодшого шкільного віку потребує особливої уваги, оскільки вступ до школи супроводжується високим рівнем напруження та низьким показником взаємодії різних систем організму. Мета дослідження: вивчити фактичний стан харчування дітей молодших класів шкіл Закарпатської області. Матеріали та методи. Розрахунковим методом проведена оцінка енергетичної та біологічної цінності шкільних обідів і аналіз добових харчових раціонів із використанням анкетно-опитувального методу. Результати досліджень. Встановлено, що енергетична цінність добових харчових раціонів нижче визначених норм. Спостерігається порушення режиму харчування, простежується неправильний розподіл продуктів на окремі прийоми. Продуктовий склад шкільних обідів найбільш різноманітний у районах низинної і передгірної зони, має сезонний характер, та більш варіабельний у містах, ніж у селах. Висновки. Харчування учнів молодших класів у Закарпатській області нераціональне, незбалансоване, одноманітне і потребує корекції.
Rational nutrition of a child is an important component of the formation of health, harmonious physical and mental development. It ensures the constancy of homeostasis during the period of intensive growth and development. Nutrition of children at elementary school requires special attention, since admission to school is accompanied by a high level of stress and a low rate of interaction between different sys-tems of the child organism. The purpose was to study the actual nutritional status of pupils at elementary school in the Transcarpathian region. Materials and methods. Energy and biological values of school lunches were calculated and daily dietary rations were analyzed using the questionnaire method. Results and discussion. Energy value of daily dietary rations waslower than the established ones. There was a violation of the diet and incorrect distribution of products into separate meals. The product composition of school lunches was more diverse in the districts of lowland and foothill zones, seasonal and more variable in towns than in villages. Conclusions. The nutrition of pupils at elementary school in the Transcarpathian region is irrational, unbalanced, monotonous and needs correction.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/70759
ISSN: 1998-6475
Располагается в коллекциях:Проблеми клінічної педіатрії. Випуск № 4 2018

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стан харчування.pdf551.13 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.