Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/10550
Назва: Вимірювання рівня конкурентоспроможності виноробних підприємств Одеської області
Інші назви: «Measure of competitiveness of wineries in Odessa region»
Автори: Нестеренко, О.С.
Ключові слова: інтенсивність конкуренції, конкурентоспроможність, фінансово-господарська діяльність, ринкова активність, виробничі потужності, рейтингова оцінка
Дата публікації: 2015
Видавництво: Видавництво УжНУ "Говерла"
Бібліографічний опис: Нестеренко, О. С. Вимірювання рівня конкурентоспроможності виноробних підприємств Одеської області [Текст] / О. С. Нестеренко // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Економіка / редкол.: В.П. Мікловда (голов. ред.), В.І. Ярема , Н.Н. Пойда-Носик та інші. – Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2015. – Вип.2 (46). – С. 196–200. – Бібліогр. : с. 200 (7 назв).
Серія/номер: Економіка;
Короткий огляд (реферат): У даній статті автором запропоновано підхід до вимірювання рівня конкурентоспроможності виноробних підприємств Одеської області. Визначено ринкову частку, яку займають відповідні підприємства, наведе-на формула вимірювання конкурентоспроможності, яка була доповнена автором важливим компонентом – інноваційною складовою. У статті розраховано інтегральний коефіцієнт інтенсивності конкуренції на винному ринку Одеської області, також автором проведена порівняльна характеристика рангів підприємств за розміром ринкової частки та рейтинговою оцінкою виноробних підприємств Одеської області у 2014 році Ключові слова:інтенсивність конкуренції, конкурентоспроможність, фінансово-господарська діяльність, ринкова активність, виробничі потужності, рейтингова оцінка.
The author of the article determined the level of competitiveness of wineries in the Odessa region. Mar-ket shares, which take relevant enterprises have been identified, the formula for determining competitive-ness, which has been added an important component – innovation, was given. Integral coefficient intensity of competition in the wine market of Odessa region has been defined in the work. The author of the article ana-lyzed the comparative characteristic ranks of compa-nies by market share and rating values of wineries in the area in 2014. The Association Agreement between Ukraine and the EU carries risks for Ukrainian winemaking. The main reason is the lack of opportunities for work in the EU without an effective mechanism for public financial support for the industry. Therefore, our wines cannot compete with foreign products in sufficient volume. This concerns not only the quality of wine, but also the conditions in which winemaking enterprises operate. In order to understand whether the domestic enterprises can compete with foreign companies, according to the author, it is necessary to determine their level of com-petitiveness. Innovation is a major source of intra-industry com-petition. This means that the company, which decided to introduce innovations into its operations, has a num-ber of competitive advantages in relation to others. This company is the most competitive in the industry, and this is the consequence of the increase of profita-bility level and profit margin. The formula determining the competitiveness of en-terprises, which was proposed by the author, contains a major component - innovation. The author selected 10 wineries in the Odessa region for the research in order to determine their level of competitiveness. The study showed that, in accordance with a scale designed for the wine industry enterprises, the degree of intensity of competition in the south of Ukraine is low. Keywords: the intensity of competition, competitive, financial and economic activity, market activity, production capacity rating.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/10550
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ Серія: Економіка. Випуск 2 (46) - 2015

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ВИМІРЮВАННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ.pdf405.58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.