Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/10755
Title: Передумови становлення і розвитку органічного агровиробництва
Other Titles: Background of Establishment and Development of Organic Agricultural Production
Authors: Жулканич, Н.О.
Keywords: передумови, сталий розвиток, використання ресурсного потенціалу, органічне агровиробництво, екологізація сільськогосподарського виробництва
Issue Date: 2016
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Жулканич, Н. О. Передумови становлення і розвитку органічного агровиробництва [Текст] / Н. О. Жулканич // Науковий вісник Ужгородського університету : Cерія: Економіка / редкол.: В.П. Мікловда, В.І. Ярема та ін. – Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2016. – Вип.1(47). Т.2 – С. 223–228. – Бібліогр. : с. 227–228 (12 назв).
Series/Report no.: Економіка;
Abstract: У статті розглянуто особливості становлення і розвитку органічного агровиробництва, обґрунтовано науково-практичні підходи і передумови забезпечення організаційно-економічних процесів сільськогосподарського виробництва органічної продукції. Обґрунтовано необхідність раціонального використання ресурсного потенціалу органічного агровиробництва у поєднанні з організаційно-економічними заходами забезпечення маркетингових досліджень потенційних експортних зарубіжних та внутрішніх ринків української органічної продукції. Висвітлено вимоги до екологічно безпечного господарювання в аграрному секторі і запровадження екологічно чистих виробництв. Наголошено на важливості посилення ролі владних і управлінських структур загальнодержавного, регіонального та місцевого рівнів щодо формування, становлення і регулювання розвитку підприємств, які вирощують екологічно чисту сільгосппродукцію, подальшої системної побудови органічного агровиробництва. Ключові слова: передумови, сталий розвиток, використання ресурсного потенціалу, органічне агровиробництво, екологізація сільськогосподарського виробництва.
The article deals with the features of formation and development of organic agricultural production; there have been grounded scientific and practical approaches and conditions to ensure organizational and economic processes of organic agricultural products. The essence of organic production in the agricultural sector has been disclosed, attention has been paid to the importance of the introduction of innovative and energy-intensive technologies that contributes to sustainable and balanced agricultural ecosystems reduce chemical and human impacts on ekozones, improve soil fertility and productivity of crops. There have been determined certain omissions that have a negative impact on the development of organic production in agriculture, including the lack of scientifically grounded crop rotation, inadequate use of soil-protecting technologies in agriculture, slow implementation of environmental technologies in the agricultural farming in general, the late implementation of strategies for ensuring quality and environmental cleanliness products insufficiently formed the legal framework for the development of organic production. The necessity of rational use of the resource potential of organic agricultural production combined with organizational and economic measures providing export marketing research of potential foreign and domestic markets of Ukrainian organic products. The requirements for environmentally sound management in the agricultural sector have been outlined and the introduction of cleaner production and competitiveness of the economy as reflected in the Programme of Action "Agenda for the XXI century", the program "Europe 2020" and "Strategic directions of development of agriculture of Ukraine till 2020". There has been emphasized the importance of strengthening the role of governmental and administrative structures of national, regional and local levels on the formation, establishment and regulation of businesses that are grown ecologically clean agricultural products, further building the system of organic agricultural production. There has been determined the need for implementation of tasks in the agricultural areas of organic agricultural production deployment, among which specialy important is to promote the introduction of new advanced technologies of organic farming in agriculture, manufacturing and food industries. Keywords: background, sustainable use of resources, organic agricultural production, greening agriculture, agriculture, introduction of environmental technologies.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/10755
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Економіка. Випуск 1 (47) Том 2 - 2016



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.