Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/10844
Title: Італійський вплив та особливості обліку в інших країнах Європи в середні віки
Authors: Даньків, Йосип Якимович
Остап’юк, М.Я.
Keywords: записи, подвійна бухгалтерія, журнали, книги, звіти, контракти, консигнація, активи, розрахункові палати, облік, рахівництво, регістри, торгівля, компанії, товариства, відділення
Issue Date: 2015
Publisher: Видавництво «УжНУ»
Citation: Даньків, Й. Я. Італійський вплив на особливості обліку в інших країнах Європи в середні віки [Текст] / Й. Я. Даньків, М. Я. Остап’юк // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Економіка / редкол.: В.П. Мікловда (голов. ред.), В.І. Ярема , Н.Н. Пойда-Носик та інші. – Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2015. – Вип.2 (46). – С. 345–350. – Бібліогр. : с. 350 (10 назв).
Series/Report no.: Економіка;
Abstract: У статті відображена експансія подвійної бухгалтерії в Європі в середні віки. До 1500 р. подвійний запис являв собою техніку обліку, відому лише італійським купцям. У подальшому, починаючи з ХІV ст., європейські народи (португальці, французи, німці та інші) також почали застосовувати цю техніку обліку. В період з ХІІІ ст. до середини ХІХ ст. подвійна бухгалтерія завойовує одну галузь господарства за другою, країну за країною. Кількість її адептів в Європі стрімко зростає. Найбільш яскравим і прогресивним періодом в історії бухгалтерії були ХІV і ХV століття. В епоху Ренесансу вирішальним моментом у становленні бухгалтерського обліку як науки, його успіхом був вихід в 1494 р. книги великого італійського математика Луки Пачолі (1445- 1515 рр.) «Summa de Arithmetica. Geometria. Proportioni et Proportionalita» (Сума арифметики, геометрії, вчення про пропорції і відношення). Л. Пачолі дав перше узагальнення подвійної бухгалтерії, провів комплексний опис її прийомів і, дякуючи його науковій праці, диграфізм (метод подвійності) спочатку розповсюдився в Європі, а з часом і у всьому світі.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/10844
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Економіка. Випуск 2 (46) - 2015



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.