Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/1160
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРябухіна, Т. С.-
dc.contributor.authorСвалявчук, О. Ю.-
dc.contributor.authorСухарева, Оксана Юріївна-
dc.contributor.authorБазель, Ярослав Рудольфович-
dc.date.accessioned2015-02-18T09:28:52Z-
dc.date.available2015-02-18T09:28:52Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationСпектрофотометричне визначення феруму в харчових продуктах [Текст] / Т. С. Рябухіна, О. Ю. Свалявчук, О. Ю. Сухарева, Я. Р. Базель // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / ред. кол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород : Говерла, 2014. – Вип.1 (31). – С. 49-53. – с. 52-53 (21 назва).uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/1160-
dc.descriptionThe processes of formation of ionic associates of Fe(ІІІ) with 1-naphtoyl-3-methyl-5-phenyloxypirazolones and astrafloksinum FF in presence of nonionic surface-active compounds were investigated. It is shown that formation of Fe(ІІІ) ionic associates with studies reagents in the weakalkaline environment (рН 6.0-9.5) leads to batochromic shift of absorption maximum of astrafloksinum solutions and nonionic surface-active compounds have stabilizing effect on the system. The possible mechanism of stabilizing action of nonionic surface-active compounds on ionic associates of Fe(ІІІ) is discussed. The best stabilizer founded to be OP-10 and Triton X 100. The high selectivity of formation of Fe(ІІІ) ionic associates was observed and it make possible to use these analytical forms for spectrophotometric determinations of iron with next chemical-analytical characteristics: e575= 8,34´104; limit of detection – 0,035 ppm; superior limit of determination – 5,6 ppm. The protocol of spectrophotometric determination of total iron in food products was developed on the base of the carried out experiments and the validity is approved.en
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавництво УжНУ "Говерла"uk
dc.relation.ispartofseriesХімія;-
dc.titleСпектрофотометричне визначення феруму в харчових продуктахuk
dc.title.alternativeSpectrophotometric determination of iron in food productsen
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1(31) - 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЕРУМУ В.pdf153.57 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.