Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/11745
Title: Оцінка ефективності мінералокорекції у дітей із ротавірусною інфекцією в умовах ендемічної зони
Authors: Горленко, Олеся Михайлівна
Гема-Багина, Наталія Миколаївна
Keywords: діти, ротавірусна інфекція, порушення мінерального обміну
Issue Date: 2012
Publisher: Здоровье ребенка
Citation: Оцінка ефективності мінералокорекції у дітей із ротавірусною інфекцією в умовах ендемічної зони(стаття)/ О. М. Горленко, Н. М. Гема// Здоровье ребенка. -Донецк:Заславский А.Ю., 2012,N N 7.-С.90-94 РИНЦ-0,144
Series/Report no.: 7 (42);
Abstract: Завдяки фундаментальним дослідженням вивчена клінічна картина ротавірусної інфекції, уточнені окремі ланки патогенезу, терапії та профілактики. У той же час практично не порушувалися проблеми ротавірусної інфекції на тлі йододефіциту та не вивчався стан мінерального профілю під час захворювання. Відомо, що розвиток, маніфестація та кінець будь-якого патологічного процесу визначаються адекватністю й своєчасністю включення імунних реакцій організму людини. Однак до цього часу питанню імуногенезу ротавірусної інфекції (вивчення гуморального та клітинного імунітету, про- та протизапальних цитокінів) у дітей належної уваги не приділяли. Є нечисленні, досить суперечливі відомості, що залишаються дискутабельними з наукової та практичної точок зору і потребують подальшого уточнення й аналізу. А між іншим відомо, що підвищення ефективності лікувально- профілактичних заходів будь-якого захворювання можливе лише за умов розширення діапазону знань його патогенезу. Все вищезазначене стало передумовою для проведення досліджень і вивчення стану мінерального профілю у дітей при ротавірусній інфекції в умовах ендемічної зони, особливостей реакції цитокінів та імунної відповіді хворих, що, на наш погляд, дозволило з нових позицій уточнити та поглибити знання патогенезу захворювання, розширити можливості удосконалення його діагностики та терапії.
Благодаря фундаментальным исследованиям изучена клиническая картина ротавирусной инфекции, уточнены отдельные звенья патогенеза, терапии и профилактики. В то же время практически не поднимались проблемы ротавирусной инфекции на фоне йододефицита и не изучалось состояние минерального профиля во время заболевания. Известно, что развитие, манифестация и конец любого патологического процесса определяются адекватностью и своевременностью включения иммунных реакций организма человека. Однако до настоящего времени вопросу иммуногенеза ротавирусной инфекции (изучение гуморального и клеточного иммунитета, про- и противовоспалительных цитокинов) у детей надлежащего внимания не уделяли. Имеются немногочисленные, достаточно противоречивые сведения, которые остаются дискутабельными с научной и практической точек зрения и нуждаются в последующем уточнении и анализе. А между тем известно, что повышение эффективности лечебно- профилактических мероприятий любого заболевания возможно лишь при условии расширения диапазона знаний его патогенеза. Все вышеупомянутое стало предпосылкой для проведения исследований и изучения состояния минерального профиля у детей при ротавирусной инфекции в условиях эндемической зоны, особенностей реакции цитокинов и иммунного ответа больных, что, на наш взгляд, позволило с новых позиций уточнить и углубить знание патогенеза заболевания, расширить возможности усовершенствования его диагностики и терапии.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/11745
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри педіатрії з дитячими інфекційними хворобами



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.