Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13440
Title: Аналіз одонтогліфічних особливостей постійних зубів у підлітків Закарпаття (огляд літератури)
Authors: Клітинська, Оксана Василівна
Федевич, Марія Олегівна
Keywords: підлітки, постійний прикус, Карієс, моляри, одонтогліфіка, етнічні групи
Issue Date: 2016
Publisher: ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Медичний факультет, Кафедра дитячих хвороб із дитячими інфекціями
Citation: Клітинська О.В. Аналіз одонтогліфічних особливостей постійних зубів у підлітків Закарпаття (огляд літератури) / О.В. Клітинська, М.О. Федевич // Проблеми клінічної педіатрії. – 2016. – № 1-2 (31-32). – С. 90-94.
Abstract: Мета: проаналізувати літературні джерела з питань поширеності та активності карієсу у осіб різних етнічних груп з огляду на одонтогліфічні особливості будови постійних зубів. Основний зміст: приведені данні з літератури свідчать, що виникнення та поширеність карієсу, особливо в дитячому віці має тенденцію до зростання. Дані процеси значною мірою обумовлюються екологічними умовами, а саме біогеохімічним дефіцитом фтору та йоду. До таких природних зон належить Закарпатська область, як природне середовище, в якому мешкає людина. В статті представлені одонтологічні та одонтогліфічні особливості постійних зубів у дітей, що дозволяє відновлювати і реабілітувати зубо-щелепні патології, з урахуванням особливостей їх будови у різних етнічних груп. Висновки: оцінка одонтогліфічних особливостей постійних зубів у підлітків різних етнічних груп Закарпаття є цікавим клінічним дослідженням, що відкриває нові методи впливу на активність каріозного процесу. Подальше дослідження є цікавим з точки зору покращення карієсогенної ситуації у підлітків, шляхом запровадження індивідуалізованих схем для підвищення ефективності профілактики та лікування карієсу постійних зубів у дітей різних етнічних груп, які проживають в умовах біогеохімічного дефіциту фтору та йоду. Ключові слова: підлітки, постійні зуби, карієс, одонтогліфіка, етнічні групи.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13440
ISSN: 1998-6475
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри стоматології дитячого віку

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Проблеми клінічної педіатрії №1-2 (31-32)2016.PDFтекст статті3.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.