Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13448
Назва: | Features elements of the tooth-jaw system at different ages |
Інші назви: | Особливості зубо-щелепної системи в різні вікові періоди |
Автори: | Федевич, Марія Олегівна |
Ключові слова: | зуби, особливості будови, вікові періоди |
Дата публікації: | 2016 |
Видавництво: | VPS SLOVAKIA, spol. s r.o; ДВНЗ "Ужгородський національний університет", Стоматологічний факультет |
Бібліографічний опис: | Fedevych M.O. Features elements of the tooth-jaw system at different ages / M.O. Fedevych // Intermedical journal. – 2016. – Vol. I(№7). – Р. 31-34 |
Короткий огляд (реферат): | Summary: Tooth – jaw system – a complex hierarchical functional system, which combines functional subsystems such as the temporo – mandibular joint, jaw, periodontal, teeth, muscles and salivary glands. Tooth – jaw system, its individual subsystems and bodies are responsible for chewing, respiratory functions, as well as swallowing and speaking. Main content: Components of the tooth – jaw system: 1) solid footing – the bones of facial skeleton and temporal – mandibular joint. 2) chewing muscles. 3) The authorities intended to create, and promote the formation of food bolus, prepare it for swallowing, and bodies responsible for broadcasting and of sound – lips, cheeks, palate, teeth and tongue. 4) Organes for grinding food - teeth. 5) Organes for wet food processing and its fermentation – the salivary glands of the mouth. Conclusion: Each age period has a number of features. Key words: tooth – jaw system, temporo – mandibular joint, children, age periods. |
Тип: | Text |
Тип публікації: | Стаття |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13448 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації кафедри стоматології дитячого віку |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Intermedical journal І (7)2016.pdf | текст статті | 3.54 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.