Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/14153
Название: Функціонування метаболічних процесів у рослинах озимої пшениці різних екотипів у післястресовий період
Другие названия: Metabolic processes in winter wheat plant of different ecological tipes during the period after stressed conditions of water shortage and excess
Авторы: Вайда, Петро Васильович
Ключевые слова: озима пшениця, метаболізм, амінокислоти, білок, водний дефіцит, надмірне зволоження, післядія, стрес
Дата публикации: 2008
Издательство: Видавництво УжНУ «Говерла»
Библиографическое описание: Вайда, П. В. Функціонування метаболічних процесів у рослинах озимої пшениці різних екотипів у післястресовий період [Текст] / П. В. Вайда // Науковий вісник Ужгородського університету : Cерія: Біологія / редкол.: В.І. Ніколайчук (гол. ред.), В.Г. Рошко, В.О. Чумак та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2008. – Вип. 24. – С. 152-159. – Бібліогр.: с. 159 (31 назва).
Серия/номер: Біологія;
Краткий осмотр (реферат): В статті наведені результати досліджень щодо інтенсивності амінокислотного і білкового метаболізму в рослинах озимої пшениці різних екотипів після дії водного дефіциту і надмірного зволоження. З застосуванням методу мічених атомів (14С) показано, що післядія надмірного зволоження меншою мірою впливала на функціонування метаболічних процесів у рослинах озимої пшениці, ніж водний дефіцит. При цьому встановлено, що потенціал відновлення функціонального стану рослин у післястресовий період був значно вищий у посухостійкого сорту пшениці Одеська 66, ніж у менш посухостійкого Білоцерківська 177. Ключові слова: озима пшениця, метаболізм, амінокислоти, білок, водний дефіцит, надмірне зволоження, післядія, стрес.
The results presented in article describe the metabolism of amino acids and leaver of winter wheat plants from different ecological tipes during the restorabion period after the water deficiency and water excess. Experiments with 14C demonstrate that water excess has less manifested effect of the metabolism of the amino acids of and proteins, than after water deficiency. The potential of restoration of synthetic processes after the action of water stress was higher in less drongt-resistant cultivar Odeska 66, than in less drongt-resistant cultivar Bilocerkivska 177. Key words: winter wheat, metabolism, amino acids, proteins, water deficiency, excessive watering, stress, after stress effects.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/14153
Располагается в коллекциях:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 24 - 2008



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.