Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15482
Title: Аналіз складових розвитку молокопереробних підприємств України
Other Titles: Analysis of development components of Ukraine’s milk processing enterprises
Authors: Матіщак, Ю.І.
Keywords: розвиток, підприємництво, молочна галузь промисловості, складові розвитку, конкурентоспроможність, перспективи розвитку
Issue Date: 2016
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Аналіз складових розвитку молокопереробних підприємств України [Текст] / Ю. І. Матіщак // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Економіка; збірник наукових праць / редкол.: В.П. Мікловда, В.І. Ярема та ін. – Ужгород : Вид-во УжНУ "Говерла", 2016. – Вип. 2 (48). – С. 195–199. – Бібліогр.: с.199 (9 назв). – Рез. англ.
Abstract: У статті виділено та проаналізовано складові розвитку молокопереробних підприємств України. В ході аналізу досліджено стан підприємств молочної галузі в Україні, виділено позитивні та негативні тенденції розвитку, що відбуваються у даній сфері, окреслено перспективи розвитку молочного ринку та шляхи покращення стану галузі. В процесі дослідження було застосовано методи аналізу, синтезу, логічного узагальнення, причинно-наслідкового зв'язку, групування. Ключові слова: розвиток; підприємництво; молочна галузь промисловості; складові розвитку; конкурентоспроможність; перспективи розвитку.
Providing the Ukraine's population of high-quality dairy products, expanding their range and reducing dependence on imports – these are the problems that in recent years are becoming increasingly important. Therefore, providing growth in production of milk and milk products as one of the valuable and healthy food groups, improving the quality and reducing the cost of manufacturing are important. However, due to the impact of general economic and internal factors over the past twenty years in the dairy industry there are negative trends: the decrease in dairy production, the growth of the difference between procurement and retail prices because of the lack of market infrastructure and the relation-ship between producers and milk processors, reducing milk and dairy products consumption. In terms of these problems to preserve the via-bility and competitiveness, companies must create and maintain a con-stant development. Development is a complex economic category that includes, in our opinion, a range of components: economic and financial, organizational, technical and technological, innovation and investment, marketing, human resources, social, informational, environmental and so on. To evaluate the impact of these components, to determine the future prospects of the company remain extremely important tasks, and this is the purpose of this work. To achieve this the following goal tasks have been set: to analyze the state of the dairy industry in Ukraine, to distinguish positive and negative development trends occurring in this area, to outline the prospects for the development of the dairy market and the ways to improve the sector. In the paper the methods of analysis, synthesis, logic synthesis, causation and group method were used. Scientific novelty and practical significance of the results are to identify the problems and prospects of development of the dairy industry of Ukraine, which can be used in the process of their activities to improve competitiveness on the internal and external markets. Keywords: development, entrepreneurship, dairy industry, component development, competitiveness, development prospects.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15482
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Економіка. Випуск 2 (48) - 2016



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.