Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/16620
Title: Когнітивна інтерпретація національно-специфічного змісту фразеологічних одиниць
Authors: Венжинович, Наталія Федорівна
Полюжин, Михайло Михайлович
Keywords: когнітивна інтерпретація, культурно-національна специфіка, фразеологічна одиниця, ракурс світобачення, фразеологічна картина світу.
Issue Date: 2010
Publisher: Волинський національний університет
Citation: Матеріали IV Міжнар. наук. конф. «Пріоритети германського та романського мовознавства» (Луцьк-Світязь, 4-6 червня 2010 р.) // Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Філологічні науки. Мовознавство. – № 8. – Луцьк: ВНУ ім. Лесі Українки, 2010. – С. 47–52.
Abstract: У статті розглядаються ті ключові проблеми когнітивної лінгвістики, які мають безпосередній стосунок до виявлення культурно-національної специфіки фразеологічних одиниць за допомогою когнітивної інтерпретації їх змісту етнічним суб’єктом, а також через визначення смислу цієї інтерпретації як опосередковуваного світобачення, формування й відтворення національної свідомості. До них автори відносять когнітивні аспекти значення в їх співвіднесеності з вивченням мови як «спільного когнітивного механізму», розмежування того, що репрезентується в ментальності людини, і характер цих репрезентацій, процедура оперування знаками, носіями яких виступають мовець і слухач. Робиться висновок про те, що усвідомлення фрагмента навколишньої дійсності як установлення інтелектуального й емоціонально-ціннісного ставлення до неї представниками тієї чи іншої мовної спільноти відбувається і в межах фразеологічної картини світу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/16620
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри прикладної лінгвістики
Наукові публікації кафедри української мови

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВЕНЖИНОВИЧ_волинь 2010.doc89 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.