Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/18000
Назва: Клініко-експериментальне дослідження периферійної ланки нюхового аналізатора
Інші назви: Clinico-experimental study of peripheral part of olfactory analiser
Автори: Шевчук, Ю.В.
Ключові слова: нюх, нюховий аналізатор, гіпосмія, аносмія
Дата публікації: 2008
Видавництво: Видавництво УжНУ "Говерла"
Бібліографічний опис: Клініко-експериментальне дослідження периферійної ланки нюхового аналізатора [Текст] / Ю. Шевчук // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Медицина; збірник наукових праць / відп. ред. В.І.Русин. – Ужгород : Говерла, 2008. – Вип. 33. – С.72-74.
Короткий огляд (реферат): РЕЗЮМЕ: периферійна ланка нюхового аналізатора (НА) складається з нюхового епітелію порожнини носа, нервових закінчень, що знаходяться в нюхових клітинах. Сприйняття і проведення запахів формується за рахунок І, V та IX черепномозкових нервів. Для визначення порогу нюхової чутливості використовували три пахучі речовини: настоянка валеріани, оцетова кислота та нашатирний спирт відповідної концентрації. При запальних процесах слизової оболонки носа людини, чи пошкодженні нюхового епітелію у тварин розвивається гіпосмія чи повна аносмія. Диференціальна діагностика цих станів може бути використана у правильному виборі методів лікування.
The peripheral part of olfactory analizer (OA) consist of olfactory epithelium of nasal mucosa and nerve endings located in olfactory cells. Perception and conduction of odors is formed through the 1, V and IX cranial nerves. To determine the threshold of olfactory sensitivity 3 odorants are used: Valeriana, acetic acid and ammonium hydrochloride in appropriate concentration. In cases of in flammatory processes involving nasal mucosa in humans hyposmia develops, and in chemical inyury of olfactory epithelium in animals complete and persistent anosmia develops. Differential diagnosis of these conditions can be used for selecting correct treatment methods. Key words: olfactory analizer, olfactory sensitivity, hyposmia, anosmia olfaction
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/18000
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 33 - 2008



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.