Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/18384
Title: КАТЕГОРІЯ ІНТЕРЕСУ ЯК ОБ’ЄКТ ГАРМОНІЗОВАНОГО УПРАВЛІННЯ І МЕНЕДЖМЕНТУ
Other Titles: CATEGORY OF INTEREST AS OBJECT OF HARMONIZED ADMINISTRATION AND MANAGEMENT
Authors: Варцаба, Віра Іванівна
Keywords: категорія; економіка; інтерес; система; управління; гармонізація; континуум; альтруїзм; егоїзм; баланс; модель; результат.
Issue Date: 2015
Publisher: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету “Економічна думка”
Citation: Варцаба, В. І. Категорія інтересу як об’єкт гармонізованого управління і менеджменту / Віра Іванівна Варцаба // Економічний аналіз : зб. наук. праць / Тернопільський національний економічний університет; редкол. : В. А. Дерій (голов. ред.) та ін. – Тернопіль : Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету “Економічна думка”, 2015. – Том 21. – № 1. – С. 15-25. – ISSN 1993-0259.
Series/Report no.: Том 21;№ 1
Abstract: У статті на основі аналізу наукових уявлень про зміст економічної категорії інтересу продемонстровано, що більшість відомих результатів досліджень, інтерпретацій, трактувань і оцінок цього багатогранного поняття з позицій можливостей і засобів гармонізованого управління інтересами різних суб’єктів ринкових стосунків залишаються досить нечіткими. Зважаючи на це, метою роботи є інтерпретація поняття «інтерес суб’єкта господарської діяльності» в контексті розгляду категорії інтересу як об’єкта гармонізації, яка, реалізуючись через методи, технології, механізми та інструменти зближення інтересів, певним чином сприяє підвищенню рівня досконалості вирішення проблем. Суть поняття «гармонізація інтересів» полягає в їх узгодженості у часі та просторі з метою розвитку системи, яка є множиною суб’єктів – носіїв цих інтересів. У результаті запропоновано оригінальне трактування поняття «економічний інтерес» у вигляді геометричної моделі – лінійного континууму можливих варіантів його задоволення, позиційованих між двома точками: економічним егоїзмом та – економічним альтруїзмом, між якими знаходиться збалансоване значення економічного інтересу. Обґрунтовано, що проблема комплексного врахування в процесах управління сталим розвитком соціально-економічних систем економічних, екологічних і соцііальних інтересів людей з позицій їх гармонізації через процеси і процедури управління є недостатньо вивченою. З використанням лінійного континууму запропоновано модель економічно-екологічно-соціального простору соціально-економічної системи з демонстрацією прикладів гармонізованих цілей розвитку, яких слід досягнути в результаті управління гармонізацією інтересів суб’єктів діяльності, які знаходяться в цьому просторі. Модель економічно-екологічно-соціального простору СЕС з прикладами гармонізованих і дисгармонізованих цілей розвитку може бути рекомендована для застосування в процесі і процедурах виконання функцій управління СЕС: планування (стратегічне і тактичне), організовування, мотивації та контролю. Наслідком використання запропонованої моделі стане припинення наростання диференціації і дезінтеграції інтелектуальних, фінансових, фізичних і природних ресурсів учасниками ринкових стосунків у СЕС.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/18384
ISSN: 1993-0259
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фінансів і банківської справи



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.