Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/19751
Title: ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖЕННЯ В РАМКАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ГРАНТОВОГО ПРОЕКТУ «МІЖНАРОДНЕ МОЛОДІЖНЕ СПОРТИВНЕ ПАРТНЕРСТВО»
Other Titles: PHYSICAL ACTIVITY AS A HEALTHCARE METHOD IN THE REALIZATION OF THE GRANT PROJECT “INTERNATIONAL YOUTH SPORT PARTNERSHIP”
Authors: Дуло, Олена Анатоліївна
Щерба, Марія Юріївна
Keywords: фізична активність, здоров’язбереження, грантовий проект
Issue Date: Jun-2018
Publisher: Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота».
Citation: Дуло О.А. Фізична активність як засіб здоров’язбереження в рамках реалізації грантового проекту «Міжнародне молодіжне спортивне партнерство» / О.А. Дуло, М.Ю. Щерба // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота»: зб.наук.пр. /Ред.кол.: Козубовська І.В. (гол.ред.) та ін. - Ужгород: Вид-во УжНУ "Говерла", 2018. - Вип. 1(42), Частина І, Частина ІІ. - 386 с.
Abstract: Недостатня фізична активність (ФА) вважається четвертим з найважливіших факторів ризику смерті у світі. ВООЗ констатує, що рівень недостатньої ФА зростає в усьому світі. Фізична робота позитивно впливає на опорно-руховий апарат, дихання, обмін речовин, ендокринну рівновагу, на діяльність нервової та інших систем організму. Мета статті: презентувати роль грантового проекту «Міжнародне молодіжне спортивне партнерство» в підвищенні ФА та спонуканні студентської молоді до активного відпочинку шляхом залучення її до занять зимовими, водними видами спорту та велотуризмом в рамках транскордонного співробітництва. У дослідженні взяли участь 197 студентів, серед яких до початку заїзду та наприкінці перебування у спортивному таборі методом анкетування та педагогічного спостереження визначався відсоток осіб, які вміли триматися на падлборді, управляти віндсерфом, спускатися з гори на лижах та сноуборді, їздити на велосипеді по бездоріжжю. З метою підвищення привабливості ФА серед молоді під час реалізації грантового проекту були використані орієнтири Пармської деклараціі, прийнятої на V-ій міністерській конференції ВООЗ по оточуючому середовищу та здоров’ю. Належна кваліфікація інструкторів є ключовим фактором в досягненні привабливості ФА. У кожному з 6 спортивних таборів після 7 днів щоденних тренувань майже всі учасники (96,9%) вміло використовуючи спортивне спорядження були фізично активними на снігу і на воді, займалися велотуризмом. В процесі реалізації, грантовий проект став мотиваційним пріоритетом у залученні молодих людей до ФА.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/19751
ISSN: 2524-0609
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри клінічних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dulo, Shcherba.pdf300.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.