Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20468
Title: Концептуальна основа технології формування професійної компетентності спеціалістів з виробництва харчової продукції в процесі вивчення природничих дисциплін
Other Titles: Концептуальная основа технологии формирования профессиональной компетентости специалистов по производству пищевой продукции в процессе изучения естественных дисциплин
Conceptual basis of technologies of professional competence formation of food production specialists in the process of studying natural disciplines
Authors: Мельник, Оксана Федорівна
Keywords: педагогічна технологія, інтегративна експериментальна технологія, змістова, організаційна, методична та практична інтеграція, етапи технології, таксономія навчальних цілей, педагогическая технология, интегративная экспериментальная технология, содержательная, методическая, организационная, практическая интеграция, этапы технологии, таксономия учебных целей, pedagogical technology, integrative experimental technology, content, organizational, methodological and practical integration, stages of technology, taxonomy of educational goals
Issue Date: 2018
Publisher: Вид-во УжНУ "Говерла"
Citation: Мельник, О. Ф. Концептуальна основа технології формування професійної компетентності спеціалістів з виробництва харчової продукції в процесі вивчення природничих дисциплін / О. Ф. Мельник // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Педагогіка. Соціальна робота / голов. ред. І.В. Козубовська. – Ужгород, 2018. – Вип. 1 (42). – С. 145-149.
Series/Report no.: Педагогіка. Соціальна робота;
Abstract: Стаття присвячена актуальній проблемі, пов’язаної з інтенсивним розвитком інноваційних технологій у харчовій промисловості та розширенням географічного простору вітчизняної кулінарії, що зу- мовлює необхідність внесення радикальних змін у процес фахової підготовки компетентних кваліфікованих спеціалістів цієї сфери в Україні. Мета статті: визначення та опис сутності концептуальної основи експери- ментальної інтегративної технології формування професійної компетентності майбутніх фахівців з виробни- цтва харчової продукції. Використані методи дослідження: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, система- тизація. У статті визначено змістову сутність дефініцій «педагогічна технологія», «інтегративна технологія»; узагальнено властивості та структуру експериментальної технології, визначено та описано її концептуальну методологічну основу та етапи впровадження: підготовчо-організаційний, який включає три підетапи: ін- формаційно-теоретичний, організаційний і цільовий; процесуально-методичний та результативно-оцінний; наведено характеристику таксономії навчальних цілей у пізнавальній сфері.
Статья посвящена актуальной проблеме, связанной с интенсивным развитием инновацион- ных технологий в пищевой промышленности и расширением географического ппространства отечественной кулинарии, что обуславливает необходимость внесения радикальных изменений в процесс профессиональ- ной подготовки компетентных квалифицированных специалистов этой сферы в Украине. Целью статьи яв- ляется определение и описание сути концептуальной основы экспериментальной интегративной технологии формирования профессиональной компетентности будущих специалистов производства пищевой продук- ции. Использованные методы исследования: анализ, синтез, сравнение, обобщение, систематизация. В статье определено содержание дефиниций «педагогическая технология», «интегративная технология»; обобщены свойства и структура экспериментальной технологии; определена и описана концептуальная методологиче- ская основа, определены этапы ее реализации: подготовительно-организационный, который состоит из трьох подэтапов: информационно-теоретического, организационного, целевого; процесуально-методический и ре- зультативно-оценный; дана характеристика таксономии учебных целей в познавательной сфере.
The article outlines the content of definitions «pedagogical technology» and «integrative technology». It draws our attention to the fact that developed technology has the following aspects: 1) practical flexibility and mobility; 2) assessment and correction of the training’s results; 3) the implication of «technology in technology» which was сreated due to the basis of generalized structure determined by the scientists: 1) the conceptual framework;2) an informative part that covers the statement of goals for achieving results; the content of educational material; 3) procedural part (organization of the educational process in accordance with the objectives, methods, forms of training, management of the educational process, final evaluation of the results). The practical implementation of the integration technology was to identify the organic connections between natural and professional disciplines.We maintained the system of organizational and pedagogical activities in four areas: 1) the integration of educational disciplines content; 2) organizational integration; 3) methodical integration; 4) practical integration. The conceptual methodological basis of pedagogical technology was defined and described. It is determined that technology is based on the humanistic educational concept, which is the basis of the personally oriented educational paradigm; the concept of continuous education, which serves as a condition for the comprehensive development of the personality of the future specialist, the enrichment of its creative potential and capabilities, the implementation of abilities, the attainment of competence; the theory of the unity of students’ motivation and educational activity; the theory of goal formation and the theory of heuristic learning, the practical realisation lies in the usage of problematic and creative approaches. It was emphasized that in the process of mastering natural sciences, the powerful means of motivation to the process of future professional activity training and cognitive activity realization is professional orientation of studied disciplines.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20468
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Педагогіка. Соціальна робота Випуск 1 (42) - 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мельник О..pdf278.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.