Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20479
Title: Порівняння антиоксидантного та антимікробного потенціалу екстрактів Vitis vinifera L., Vaccinium vitis-idaea L. та Rosa canina L.
Other Titles: The comparison of the antioxidant and antimicrobial potential of Vitis vinifera L., Vaccinium vitis-idaea L. and Rosa canina L. fruit extracts.
Authors: Седлак, В.
Цхованцова, Н.
Порачева, Я.
Мидларова Блашчакова, М.
Ґоґалова, З.
Конечна, М.
Порубська, Я.
Ткачикова, Л.
Майгерова, М.
Мірутенко, Владислав Валентинович
Мірутенко, Віолета Степанівна
Keywords: метод дифузії агару, оксідативний стрес, вільні радикали, метод DPPH, антиоксиданти, антибактеріальна активність, Agar diffusion method, oxidative stress, free radicals, DPPH method, antiradical activity, antioxidants, antibacterial activity
Issue Date: 2017
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Sedlak, V. The omparison of the antioxidant and antimicrobial potential of vitis vinifera L., Vaccinium vites-idaea L. And rosa canina L. fruit extracts / V. Sedlak, N. Chovancova, J. Poracova // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / голов. ред. Л.М.Фельбаба-Клушина. – Ужгород, 2017. – Вип. 42. – C. 20- 27. – бібліогр.: с.25-27.
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: We determined the antioxidant activity of aqueous and ethanol extracts of grapevine, lingonberry and rosehip fruits and their inhibitory effect on Gram-positive and Gram-negative bacteria. Based on the percentage of DPPH radicals inhibition (I %) we found better antioxidant activity in ethanol extracts. The highest average inhibition was observed in ethanol rosehip fruit extract (64.59%). Water extracts had significantly lower free radical scavenging activity. The best antimicrobial effects based on the agar diffusion test reached ethanol extracts of lingonberry and rosehipfruits.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20479
ISSN: 2075-0846
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ. Серія: Біологія. Випуск 42 - 2017

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Седлак В..pdf295.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.