Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/22303
Title: ЕВОЛЮЦІЯ УЯВЛЕНЬ ПРО СПРАВЕДЛИВІСТЬ: ФАКТОРИ І ПРИЧИННО-НАСЛІДКОВІ ЗВ’ЯЗКИ
Other Titles: THE EVOLUTION OF THE CONCEPTS OF JUSTICE: FACTORS AND CASUAL RELATIONS
Authors: Левкулич, Василь Васильович
Keywords: справедливість, суспільна свідомість, генезис уявлень, змістовні ознаки, фактори впливу, соціокультурна зумовленість, причинно-наслідкові зв’язки
Issue Date: 2017
Publisher: Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди
Citation: Левкулич В. В. Еволюція уявлень про справедливість: фактори і причинно-наслідкові зв’язки. Науковий вісник. Серія «Філософія». Харків : ХНПУ, 2017. Вип. 49. С. 239–250.
Abstract: Змістовні ознаки справедливості хоч і володіють статусом трансісторичної значущості, проте не є трансісторичною константою: на уявлення про справедливість цілком поширюється принцип історизму – тобто вони зазнають неухильних змін у процесі трансформації факторів впливу і ключових причинно-наслідкових зв’язків. Вирішальне значення мають соціокультурні та ментальні чинники суспільної життєдіяльності, сформовані на підставі взаємодії елементів системи суспільного досвіду. Еволюція уявлень про справедливість віддзеркалює еволюцію суспільного буття за всіма функціональними напрямами. За великим рахунком, саме генезис суспільної життєдіяльності обумовлює відповідні зміни на рівні вердиктів масової свідомості щодо змістовної ієрархії справедливості. Становлення уявлень про справедливість перебуває в тісній корелятивній залежності від спрямованості й динаміки суспільних змін. Така кореляція може не бути абсолютно симетричною, але вона обов’язково відтворює основні аспекти чинного статускво в зазначених сферах. Ще один істотний аспект стосується часового параметру: історичний досвід багатьох країн, культур і цивілізацій переконливо доводить, що різні епохи в межах одного соціокультурного середовища часто відрізняються істотно різним тлумаченням змістовних ознак і суспільного покликання справедливості.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/22303
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри філософії



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.