Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23417
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorМузика, Л.В.-
dc.contributor.authorКиричук, Г.Є.-
dc.date.accessioned2019-01-24T08:30:27Z-
dc.date.available2019-01-24T08:30:27Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationМузика, Л. В. Особливості розподілу жирних кислот в організмі черевоногих прісноводних молюсків (Mollusca : Gastropoda) [Текст] / Л. В. Музика, Г. Є. Киричук // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / голов. ред. В.І.Ніколайчук. – Ужгород : Говерла, 2016. – Вип. 41. – С. 93-100. – Бібліогр.: с. 99-100 (41 назва). – Рез. укр., англ.uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23417-
dc.description.abstractПроведено узагальнення досліджень якісного складу жирних кислот (насичених (НЖК), мононенасичених (МНЖК), поліненасичених (ПНЖК)) тканин та органів 18 видів прісноводних черевоногих молюсків – Bellamya bengalensis, Pila globosa, Planorbarius corneus, Lymnaea stagnalis, L. fragilis, Radix auricularia, Viviparus viviparus, Elimia virginica, Physa sp., Cipangopaludina malleata, Megalovalvata baicalensis, M. piligera, Melanoides tuberculata, Theodoxus jordani, Falsipyrgula barroisi, Melanopsis praemorsa, Baicalia oviformus та Benedictia baicalensis. Описано процеси синтезу та переносу ПНЖК по трофічних ланцюгах у прісноводних гідроценозах різного типу. Виявлено, що у молюсків B. bengalensis, P. globosa, C. malleata, Physa sp., P. corneus, V. viviparus, R. auricularia, L stagnalis, E. virginica за кількісними показниками переважають НЖК, в той час як для M. baicalensis, M. piligera, M. tuberculata, T. jordani, F. barroisi, M. praemorsa, L. fragilis, B.oviformus та B. baicalensis відмічено кількісне домінування ПНЖК. Ключові слова: прісноводні молюски, насичені жирні кислоти, мононенасичені жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти, метаболічна адаптація.uk
dc.description.abstractA summary of the research of qualitative fatty acids composition (saturated (SFAs), monounsaturated (MUFAs), polyunsaturated (PUFAs) of tissues and organs of 18 freshwater gastropods species Bellamya bengalensis, Pila globosa, Planorbarius corneus, Lymnaea stagnalis, L. fragilis, Radix auricularia, Viviparus viviparus, Elimia virginica, Physa sp., Cipangopaludina malleata, Megalovalvata baicalensis, M. piligera, Melanoides tuberculata, Theodoxus jordani, Falsipyrgula barroisi, Melanopsis praemorsa, Baicalia oviformus and Benedictia baicalensis is given. The processes of synthesis and transport of PUFAs through food chains in freshwater agrocoenoses of different types are described. It is determined that in mussels B. bengalensis, P. globosa, C. malleata, Physa sp., P. corneus, V. viviparus, R. auricularia, L stagnalis, E. virginica in quantitative terms SFAs dominate, when in M. baicalensis, M. piligera, M. tuberculata, T. jordani, F. barroisi, M. praemorsa, L. fragilis, B.oviformus and B. baicalensis PUFAs dominate. Keywords: freshwater mussels, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, metabolic adaptation.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавництво УжНУ "Говерла"uk
dc.relation.ispartofseriesНауковий вісник Ужгородського університету. Серія: Біологія;-
dc.subjectпрісноводні молюскиuk
dc.subjectнасичені жирні кислотиuk
dc.subjectмононенасичені жирні кислотиuk
dc.subjectполіненасичені жирні кислотиuk
dc.subjectметаболічна адаптаціяuk
dc.titleОсобливості розподілу жирних кислот в організмі черевоногих прісноводних молюсків (Mollusca:Gastropoda)uk
dc.title.alternativeCharacteristics of fatty acid distribution in bodies of freshwater gastropods (Molluska:Gastropoda)uk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Располагается в коллекциях:2016 / Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Біологія. Випуск 41

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ ЖИРНИХ КИСЛОТ В ОРГАНІЗМІ.pdf856.14 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.