Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23417
Назва: Особливості розподілу жирних кислот в організмі черевоногих прісноводних молюсків (Mollusca:Gastropoda)
Інші назви: Characteristics of fatty acid distribution in bodies of freshwater gastropods (Molluska:Gastropoda)
Автори: Музика, Л.В.
Киричук, Г.Є.
Ключові слова: прісноводні молюски, насичені жирні кислоти, мононенасичені жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти, метаболічна адаптація
Дата публікації: 2016
Видавництво: Видавництво УжНУ "Говерла"
Бібліографічний опис: Музика, Л. В. Особливості розподілу жирних кислот в організмі черевоногих прісноводних молюсків (Mollusca : Gastropoda) [Текст] / Л. В. Музика, Г. Є. Киричук // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / голов. ред. В.І.Ніколайчук. – Ужгород : Говерла, 2016. – Вип. 41. – С. 93-100. – Бібліогр.: с. 99-100 (41 назва). – Рез. укр., англ.
Серія/номер: Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Біологія;
Короткий огляд (реферат): Проведено узагальнення досліджень якісного складу жирних кислот (насичених (НЖК), мононенасичених (МНЖК), поліненасичених (ПНЖК)) тканин та органів 18 видів прісноводних черевоногих молюсків – Bellamya bengalensis, Pila globosa, Planorbarius corneus, Lymnaea stagnalis, L. fragilis, Radix auricularia, Viviparus viviparus, Elimia virginica, Physa sp., Cipangopaludina malleata, Megalovalvata baicalensis, M. piligera, Melanoides tuberculata, Theodoxus jordani, Falsipyrgula barroisi, Melanopsis praemorsa, Baicalia oviformus та Benedictia baicalensis. Описано процеси синтезу та переносу ПНЖК по трофічних ланцюгах у прісноводних гідроценозах різного типу. Виявлено, що у молюсків B. bengalensis, P. globosa, C. malleata, Physa sp., P. corneus, V. viviparus, R. auricularia, L stagnalis, E. virginica за кількісними показниками переважають НЖК, в той час як для M. baicalensis, M. piligera, M. tuberculata, T. jordani, F. barroisi, M. praemorsa, L. fragilis, B.oviformus та B. baicalensis відмічено кількісне домінування ПНЖК. Ключові слова: прісноводні молюски, насичені жирні кислоти, мононенасичені жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти, метаболічна адаптація.
A summary of the research of qualitative fatty acids composition (saturated (SFAs), monounsaturated (MUFAs), polyunsaturated (PUFAs) of tissues and organs of 18 freshwater gastropods species Bellamya bengalensis, Pila globosa, Planorbarius corneus, Lymnaea stagnalis, L. fragilis, Radix auricularia, Viviparus viviparus, Elimia virginica, Physa sp., Cipangopaludina malleata, Megalovalvata baicalensis, M. piligera, Melanoides tuberculata, Theodoxus jordani, Falsipyrgula barroisi, Melanopsis praemorsa, Baicalia oviformus and Benedictia baicalensis is given. The processes of synthesis and transport of PUFAs through food chains in freshwater agrocoenoses of different types are described. It is determined that in mussels B. bengalensis, P. globosa, C. malleata, Physa sp., P. corneus, V. viviparus, R. auricularia, L stagnalis, E. virginica in quantitative terms SFAs dominate, when in M. baicalensis, M. piligera, M. tuberculata, T. jordani, F. barroisi, M. praemorsa, L. fragilis, B.oviformus and B. baicalensis PUFAs dominate. Keywords: freshwater mussels, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, metabolic adaptation.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23417
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 41 - 2016

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ ЖИРНИХ КИСЛОТ В ОРГАНІЗМІ.pdf856.14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.