Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23480
Title: Сучасні моделі здорового харчування як основа здоров’язбереження та профілактики хронічних захворювань
Other Titles: Modern healthy dietary patterns as the basis of healthcare and prevention of chronic diseases
Authors: Мелега, Ксенія Петрівна
Keywords: здоров'я, здоров'язбереження, здорове харчування, дієтичні моделі, профілактика неінфекційних захворювань, пробіотики
Issue Date: Nov-2018
Publisher: Харків: Оригінал
Citation: Мелега К.П. Сучасні моделі здорового харчування як основа здоров’язбереження та профілактики хронічних захворювань / К.П. Мелега // Сучасні здоров’язбережувальні технології: колективна монографія / за заг. ред. проф. Ю. Д. Бойчука. – Харків: Оригінал, 2018. – С. 227-236.
Abstract: Здорове харчування – найважливіший фактор, що забезпечує здоров'я людини, її працездатність, можливість протистояти зовнішнім несприятливим впливам, визначає якість і тривалість життя. Раціональне, збалансоване харчування в поєднанні з регулярним фізичним навантаженням лежить в основі високого рівня здоров'я. Невідповідне харчування може привести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного та психічного розвитку і зниження продуктивності людини. У наш час отримані численні наукові докази, які підтверджують фундаментальну роль харчування у збереженні та зміцненні здоров’я, попередженні хронічних захворювань та забезпеченні здорового старіння. Розроблені численні рекомендації зі здорового харчування, узагальнені ВООЗ. На сьогоднішній день фахівці більше акцентують увагу на моделях здорового харчування, а не окремих харчових групах, продуктах або поживних речовинах. На сучасному етапі найкращими дієтичними моделями, які в повній мірі відображають принципи здорового харчування і забезпечують профілактику хронічних захворювань, визнано Середземноморську дієту та дієту DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).
Type: Text
Publication type: Розділ монографії
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23480
ISBN: 978-966-649-130-8
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри основ медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мелега_монографія_2018.pdf602.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.