Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23659
Title: Чому Росія втратила Аляску? Повернення до старої теми у світлі нових фактів і документів
Other Titles: Why Did Russia Lose Alaska? Returning to the Old Topic in the Light of the New Facts and Documents
Authors: Сурнін, Володимир Борисович
Keywords: Аляска, Російсько-Американська компанія, Кримська війна, Камчатка, Олександр ІІ, великий князь Костянтин Миколайович, Особливий комітет, залізнична афера, геополітика
Issue Date: 2017
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Чому Росія втратила Аляску? повернення до старої теми у світлі нових фактів і документів [Текст] / В. Б. Сурнін // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Історія / відп. за вип. Н. П. Керецман. – Ужгород : Говерла, 2017. – Вип. 2 (37). – С. 92-99. – Бібліогр.: с. 98 (16 назв). – Рез.: англ., рос.
Abstract: У даній статті досліджуються історичні обставини продажу 1867 р. російських володінь на Північно- американському континенті. Нещодавно введені в науковий обіг факти і документи дають автору підстави стверджувати: справжні причини «поступки» Аляски Сполученим Штатам Америки криються не в слабкості Росії, нездатної утримувати свої заокеанські території, а в наявності в неї на той час урядового лобі, яке зуміло проштовхнути шахрайський договір. Те, що до складу зацікавлених у продажу Аляски осіб входив брат царя, свідчить про могутність сил, які знехтували інтересами держави заради власної вигоди. В результаті було підірвано геополітичну безпеку Російської імперії, яка в особі Сполучених Штатів отримала не друга, а жорстокого та сильного супротивника.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23659
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Історія Випуск 2(37) - 2017

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ЧОМУ РОСІЯ ВТРАТИЛА АЛЯСКУ.pdf316.82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.