Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23663
Название: Традиційні знаряддя первинної переробки зернових у фондовій колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту
Другие названия: Traditional Instruments for Primary Processing of Cereals in the Stock Collection of Transcarpathian Museum of Folk Architecture and Life
Авторы: Коцан, В. В.
Ключевые слова: зернові, первинна переробка, ціп, віялка, ступа, олійниця, жорна, млинки
Дата публикации: 2017
Издательство: Видавництво УжНУ "Говерла"
Библиографическое описание: Традиційні знаряддя первинної переробки зернових у фондовій колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту [Текст] / В. В. Коцан // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Історія / відп. за вип. Н. П. Керецман. – Ужгород : Говерла, 2017. – Вип. 2 (37). – С. 116-124. – Бібліогр.: с. 122-123 ( 48 назв). – Рез.: англ., рос.
Краткий осмотр (реферат): Статтю присвячено характеристиці традиційних знарядь переробки зернових. Автор статті на прикладі фондової колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту, наявної літератури проводить комплексний аналіз знарядь праці та спеціальних механізмів, що рухаються за рахунок м'язової сили людини або сили вітру: ціпів, віялок, ступ, олійниць, жорен, млинків. Окрему увагу автор звертає на мате- ріали, форми, розміри, конструктивні особливості та функціональне призначення знарядь. Поряд із загально- літературними, наводиться велика кількість місцевих діалектних назв як окремих виробів, так і їх складових частин.
Статья посвящена характеристике традиционных орудий переработки зерновых. Автор статьи на примере фондовой коллекции Закарпатского музея народной архитектуры и быта, имеющейся литературы проводит комплексный анализ орудий труда и специальных движущихся механизмов за счет мускульной силы человека или силы ветра: цепов, веялок, ступ, маслобоен, жерновов, млинков. Особое внимание автор обращает на материалы, формы, размеры, конструктивные особенности и функциональное назначение орудий. Наряду с общелитературными, приводится большое количество местных диалектных названий как отдельных изделий, так и их составных частей.
The article is devoted to the characterization of traditional tools for processing grain. The article on the example of fund collection Transcarpathian museum of folk architecture and life, the existing literature conducted a comprehensive analysis of tools and special machinery, moving through the muscular strength rights or wind power: oil mills, millstones and others. Special attention the author pays for materials, shape, size, design features and functionality of tools. Beside general provides a large number of local dialect names of individual products and their components.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/23663
Располагается в коллекциях:Науковий вісник УжНУ Серія: Історія Випуск 2(37) - 2017

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ТРАДИЦІЙНІ ЗНАРЯДДЯ ПЕРВИННОЇ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНОВИХ.pdf792.81 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.