Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/24892
Title: Професійна підготовка фахівців готельно-ресторанної справи: досвід Швейцарії
Other Titles: Professional training of specialists in the sphere of hotel and restaurant business: experience of switzerland
Профессиональная подготовка специалистов отельно-ресторанного дела: опыт швейцарии
Authors: Попик, Мар'яна Михайлівна
Keywords: професійна підготовка, освітня програма, фахівці сфери гостинності, досвід Швейцарії, практика, стажування, professional training, educational programme, specialists in the hospitality sphere, experience of Switzerland, practice, internship, профессиональная подготовка, образовательная программа, специалисты сферы гостеприимства, опыт Швейцарии, практика, стажировки
Issue Date: 2019
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Попик, М. М. Професійна підготовка фахівців готельно-ресторанної справи: досвід Швейцарії [Текст] / М. М. Попик // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Педагогіка. Соціальна робота / голов. ред. І.В. Козубовська. – Ужгород : Говерла, 2019. – Вип. 1 (44). – С. 137–140.
Series/Report no.: Педагогіка. Соціальна робота. Вип. 1(44);
Abstract: У статті досліджується досвід професійної підготовки фахівців сфери гостинності у вищій школі Швейцарії. Виявлено суперечності між необхідністю вдосконалення системи професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації фахівців сфери гостинності в Україні і недостатньою розробленістю наукових підходів та методичного забезпечення цього процесу. Метою статті є вивчення досвіду професійної підготовки фахівців сфери гостинності у вищій школі Швейцарії з метою адаптації кращих здобутків у вітчизняній освітній практиці. Методи дослідження: аналіз і синтез психолого-педагогічної літератури, освітніх програм – застосовувалися для з’ясування особливостей професійної підготовки фахівців сфери гостинності за рубежем; узагальнення – для формулювання авторських висновків. Встановлено, що освітні програми професійної підготовки майбутніх фахівців сфери гостинності постійно змінюються і адаптуються до сучасних умов, що забезпечує їхню актуальність. Вартими для впровадження у вітчизняній освітній практиці визначено такі аспекти, як: наявність широкого спектру освітніх програм, інтеграція теоретичного і практичного навчання, обов’язкове тривале щорічне стажування на базі провідних готелів (в тому числі, зарубіжних), навчання англійською мовою, розвиток особистісних якостей майбутніх фахівців, необхідних для успішної реалізації професійних функцій та ін.
The article examines the experience of professional preparation of specialists in the sphere of hospitality industry in the high school of Switzerland. There is revealed a discrepancy between the need to improve the system of professional training, retraining and advanced training of specialists in the hospitality sphere in Ukraine and the lack of developed scientific approaches and methodical provisions of this process, which has led to the study of foreign experience of the professional training of specialists in the hotel and restaurant industry. The purpose of the article is to study the experience of professional training of specialists in the sphere of hotel and restaurant business in the Swiss Higher Education in order to adapt the best achievements into the domestic educational practice. Methods of the research: analysis and synthesis of psychological and pedagogical literature, as well as educational programs (were used to clarify the peculiarities of professional preparation of specialists in the sphere of hospitality abroad); generalization (for the formulation of author's conclusions). It has been established that the educational programmes of professional training of future specialists in the sphere of hospitality are constantly changing and adapting to the modern conditions that ensure their relevance. Schools of Hotel Business in Switzerland offer programs that have different training periods with appropriate educational degrees awarded. The peculiarity of professional preparation is the close connection between theory and practice, development of the ability to work in the intensive mode, improvement of acquired knowledge, communication with people of different nationalities. Leading in the educational process is the group work. The following aspects are determined to be implemented into the domestic educational practice: the availability of a wide range of educational programs, integration of theoretical and practical training, compulsory long-term internships on the base of leading hotels (including foreign ones), teaching in English, development of personal qualities of future specialists necessary for the successful implementation of professional functions, etc.
В статье исследуется опыт профессиональной подготовки специалистов сферы гостеприимства в высшей школе Швейцарии. Выявлены противоречия между необходимостью совершенствования системы профессиональной подготовки, переподготовки и повышения квалификации специалистов сферы гостеприимства в Украине и недостаточной разработанностью научных подходов и методического обеспечения этого процесса. Целью статьи является изучение опыта профессиональной подготовки специалистов в сфере гостеприимства в высшей школе Швейцарии с целью адаптации лучших достижений в отечественной образовательной практике. Методы исследования: анализ и синтез психолого-педагогической литературы, образовательных программ – применялись для выяснения особенностей профессиональной подготовки специалистов в сфере гостеприимства за рубежом; обобщения – для формулирования авторских выводов. Установлено, что образовательные программы профессиональной подготовки будущих специалистов сферы гостеприимства постоянно меняются и адаптируются к современным условиям, обеспечивающим их актуальность. Достойными для внедрения в отечественной образовательной практике определены такие аспекты, как: наличие широкого спектра образовательных программ, интеграция теоретического и практического обучения, обязательная длительная ежегодная стажировка на базе ведущих отелей (в том числе, зарубежных), обучение на английском языке, развитие личностных качеств будущих специалистов, необходимых для успешной реализации профессиональных функций и др.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/24892
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Педагогіка. Соціальна робота Випуск 1 (44) - 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Попик Мар’яна Михайлівна.pdf346.55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.